Паяците вече няма да вдигат коли, ако не пречат
Паяците вече няма да вдигат коли, ако не пречат / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От 3 ноември паяците в София няма да вдигат неправилно паркираните коли по градинки, паркове и тротоари, които не пречат на движението.

Вместо това на нарушителите ще бъдат налагани на място санкции до 50 лева. Това е заложено в новата наредба за паркиране, която ще бъде гласувана на предстоящата сесия на Столичния общински съвет в четвъртък, пише в. "Преса".

"Това е една допълнителна възможност да се засили контролът в цяла София. Всеки ден се извършват стотици нарушения, а колите за репатриране са само 10 и се насочват приоритетно към оживените кръстовища и спирките на градския транспорт", каза Зафир Зарков, зам.-председател на общинската транспортна комисия.

"Затова предлагаме, когато имаме засечени по-леки нарушения като паркирана кола на кръстовище, която не пречи на движението, шофьорът да бъде глобен веднага на място с фиш от 20 до 50 лева", разясни Зарков. Ако нарушителят не се появи, ще бъде направена снимка и изготвено наказателно постановление. Сгафилият шофьор ще получи на домашния си адрес „честитка", че трябва да се яви на посочен адрес да си плати санкцията.

Електронните фишове ще бъдат по образец, утвърден от вътрешния министър, а глобите ще се налагат по чл. 189 от Закона за движение по пътищата, уточниха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Санкциите ще налагат екипи на общинската полиция. Към сегашните три екипа ще се присъединят още 24-ма полицаи, които ще помагат на контрольорите от ЦГМ.

Практиката с електронните фишове се прилага успешно от години във всички по-големи европейски градове. "В момента разработваме система по европейски образец, която да ни гарантира пълна събираемост на наложените санкции, така както е в Германия и Дания", уточни Зарков.