Българи в Австралия призоваха Ива Йорданова да се оттегли от Агенцията за българите в чужбина
Българи в Австралия призоваха Ива Йорданова да се оттегли от Агенцията за българите в чужбина / снимка: БГНЕС, архив

Българи от Австралия призоваха Ива Йорданова да се оттегли от поста заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/, на който беше назначена миналата седмица от служебното правителство, съобщи БГНЕС.

"Имайте морал, госпожице Йорданова! Оттеглете се от поста, който незаслужено, без конкурс, без прозрачност, чрез връзки и партийни зависимости заехте. Без да имате необходимия професионален и административен стаж. Без да сте минала по стълбицата на административния мениджмънт", се казва в откритото писмо на група българи от Аделаида, Мелбърн, Сидни, Пърт, Хобарт и Бризбейн, което те са изпратили до информационните агенции в България.

"Знаете ли защо Вашето назначение е обидно за нас като българи, които живеят в чужбина? Защото по-голямата част от нас сме напуснали страната си и сме отишли на другия край на света да търсим по-добър живот и с ясни правила, не защото не обичаме България и не искаме да работим за нея и да се радваме на близките си. Принудени бяхме да излезем от Родината си заради практики като вашето назначение, които обезсмислят усилията на младите хора, които учат, работят и искат да се развиват по правила и според качествата си", се посочва още в писмото.

"Вашето назначение олицетворява голяма част от онова, което ни прогони от Родината ни. Засрамете се! Напуснете. И ако искате България да тръгне напред - спазвайте правилата, които трябва да са еднакви за всички, а не разчитайте а връзки и партийни протекции", призовават групата българи, живеещи на Зеления континент.