Вигенин: Ще сме сериозна опозиция, готова на компромиси
Вигенин: Ще сме сериозна опозиция, готова на компромиси / снимка: БГНЕС, архив

„Вчера беше денят, в който се събра активът на ГЕРБ и реши какво да прави оттук нататък. На мен не ми е известно по-рано да е имало такива намерения. Вчера беше отправена публично една покана към няколко политически сили. Днес ще обсъдим този въпрос, но смятам, че ще се отзовем на тази втора покана и ще говорим по малко повече детайли по нещата, които очертахме и при първата ни среща".

Това обяви в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия Кристиян Вигенин от БСП по повод поканата на ГЕРБ за втори преговори с БСП, Реформаторския блок, Патриотичният фронт и АБВ.

Запитан да ли е възможно БСП да даде подкрепа в пленарна зала за старта на едно правителство, което да бъде с Реформаторския блок, Вигенин отвърна, че към момента трудно би могъл да отговори, защото още не се знае с каква програма ще се яви новото правителство.

„Има очаквания то да има ясна програма, ясно коалиционно споразумение между партиите, които участват в него. Правителство с програма, която очевидно ще се разминава с нашите виждания, излиза отвъд възможностите ни на нормална опозиция", добави Кристиян Вигенин.

„Готови сме да подкрепяме важни решения на бъдещото правителство, ако този диалог продължи, но не можем да отстъпим от ключови въпроси на нашата програма и виждания", категоричен бе Вигенин.

„По принцип АБВ е за една широка коалиция с ясен политически ангажимент и ясен обществен договор. Но дясно правителство, инициирало някакви законови промени, които не са близки до нашите виждания, не бихме подкрепили", категоричен бе Емил Димитров-син от АБВ.

На въпрос „Бихте ли били трети партньор в конфигурация ГЕРБ - Реформаторски блок?", Емил Димитров-син от АБВ отговори:
„Условностите са много. Разликите все още са много. Четирите основни точки, по които ние нямаме засега никакво разбиране с ГЕРБ, не могат да ни позволят да продължим нататък, без да има продължение на разговорите. Самото участие на Първанов в договорние екип е гаранция за това, че ние гледаме много сериозно на една бъдеща коалиция и не бихме си позволили в никакъв случай да правим движения, несъвпадащи с нашите идеи".

„Има известен натиск върху БСП да се включи в някаква коалиция в името на стабилността на държавата, а тя зависи колкото от управлението, толкова и от опозицията. Ние ще бъдем сериозна опозиция, която е готова на диалог и компромиси по важни за страната въпроси, но не виждаме причина да се пришием към едно безпринципно управление", добави Кристиян Вигенин.

Източник: NovaNews.bg