Дянков се представи като реформатор в Русия
Дянков се представи като реформатор в Русия / БГНЕС, архив
Дянков се представи като реформатор в Русия
75701
Дянков се представи като реформатор в Русия
  • Дянков се представи като реформатор в Русия

Бившият финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков ще пише труд, посветен на това как да не се прави бизнес в Русия. В интервю за руския сайт „Слон.ru", Дянков, който в момента е ректор на Руската икономическа школа, заявява, че в Русия има много петрол и газ, но са необходими реформи в областта на образованието и пенсионната система. След ескалацията на конфликта между Русия и Запада, стана по-трудно да се работи тук, казва Дянков, представен от руския сайт като „бивш министър-председател на България".

Пред руското издание Симеон Дянков казва, че ако в една страна, примерно Русия, има много нефт и газ, то там реформите вървят със 60% по-бавно. И ако трябва да се сравни с България - ако на Русия е нужна реформа на висшето образование и на пенсионното дело, и същата е нужна и на България, то тук ще стане със 60% по-бързо.

Освен това в интервюто финансистът споделя, че е провел серия от разговори с правосъдния министър за промяна на законодателството в Русия, което да позволи облекчена процедура за регистрация на нов бизнес. И твърди, че идеите му били приети, след като руският президент Владимир Путин подписал закон по тази тема.

Финансистът разказа за последното си изследване върху корупцията в африкански държави. Повечето от тези корупционни изследвания се извършват чрез интервюта с бизнесмени. „Но това, както го наричаме в икономиката, е просто субективно мнение: възможно е тези бизнесмени да са участвали в корупционни операции, но е възможно и да не са. Ние бяхме едни от първите в света, които сами се включихме в процеса. Регистрирахме все още съществуващи фирми, купихме огромни корабни контейнери и две години и половина наистина се занимавахме с внос-износ на детски дрехи от Африка. И на всяка стъпка отбелязвахме къде и какво искаха от нас, като по този начин можахме доста ясно да обясним целия процес, заяви Дянков.

Дянков разказва за честите си срещи с политическия елит, сред които и руския премиер Димитрий Медведев, който е посетил наскоро кампуса на Руската икономическа школа. Споделя и за трудностите, които среща в реформирането на школата, съкращенията, изискванията за пожарна безопасност на университетската сграда, които е трябвало да направи като ректор. „На базата на тези преживявания, ще пиша труд - как да не се прави бизнес в Русия", казва още Симеон Дянков.