Самоуби се бивш зам. главен прокурор
Самоуби се бивш зам. главен прокурор / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Самоуби се бивш зам. главен прокурор
75706
Самоуби се бивш зам. главен прокурор
  • Самоуби се бивш зам. главен прокурор

Бившият заместник главен прокурор Христо Манчев се е самоубил в дома си в столицата. Манчев се е прострелял със законно притежавания от него пистолет.

Около 17.40 часа сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 от съпругата на Христо Манчев. Тя е съобщила, че мъжът й се е самопрострелял в дома им в квартал „Овча купел" със законно притежаваното си оръжие. Семейният апартамент се намира в блок 216, на 10-ия етаж в столичния квартал.

Окончателното становище за причината за смъртта ще стане ясно едва след аутопсията.

По неофициална информация Христо Манчев е бил в отпуск по болест през последната една година. Твърди се, че през това време той се е борел с тежко онкологично заболяване.

Христо Манчев е с дългогодишен юридически стаж. Бил е следовател в Пловдивската военно-окръжна прокуратура, както и зам.-председател на наказателната колегия на Старозагорския окръжен съд.

През 2000 година той е заместник на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. През 2007 година, когато Борис Велчев става главен прокурор, Манчев напуска високия си пост. През същата година срещу него започва проверка заради подозрение, че е взел подкуп от 1 милион лева, за да прекрати дело срещу бизнесмена Мирчо Петков. Разследването, разпоредено от самия Борис Велчев, завършва без резултат.

Впоследствие Христо Манчев продължава да работи като редови прокурор във Върховната касационна прокуратура.