Предложиха футболни имена на лъвчетата: Моци, Дяков и Стоянов, май не може да ги продадат на цирк
Предложиха футболни имена на лъвчетата: Моци, Дяков и Стоянов, май не може да ги продадат на цирк / netinfo
Предложиха футболни имена на лъвчетата: Моци, Дяков и Стоянов, май не може да ги продадат на цирк
75708
Предложиха футболни имена на лъвчетата: Моци, Дяков и Стоянов, май не може да ги продадат на цирк
  • Предложиха футболни имена на лъвчетата: Моци, Дяков и Стоянов, май не може да ги продадат на цирк

Общински съветници от Разград предложиха футболни имена на тримесечните разградски лъвчета.

Това стана на заседание на постоянните комисии по законност и управление на общинската собственост в Общинския съвет при обсъждане на докладна записка за обявяване на търг за продажба на лъвчетата. За купуването им се появи оферта от цирк „Балкански“ и поради увеличената финансова тежест за общинския бюджет при отглеждане на 7 представители на този животински вид в разградския зоопарк, местната управа предлага малките да бъдат продадени на публичен търг с тайно наддаване. Според лицензиран оценител те струват по 600 лв. всяко и това ще е началната тръжна цена.

Цената не претърпя промяна на заседанието на комисията, но Мирослав Грънчаров от ГЕРБ попита заместник-кмета Ценка Таракчиева защо трите лъвчета нямат имена и предложи да бъдат кръстени с типични за Разград наименования. Моци бе първото предложение на съветника от БСП Петко Стоянов, Грънчаров допълни Дяков и Стоянов. Таракчиева обаче заяви, че това не обект на докладната и имената ще ги даде новият им собственик.

На заседанието на комисията обаче възникна и друг казус, който поставя под въпрос изобщо продажбата на трите лъвчета. Милена Орешкова от ГЕРБ попита дали е възможно в търга да участват физически лица освен юридически, като се аргументира с предположението, че частно лице може да закупи лъв и да го изтърве от помещението, в което го отглежда, с което да създаде опасност за жителите на населеното място. Справка в Закона за защита на животните показа, че чл. 21 от нормативния документ не допуска внасяне, придобиване, продажба, притежаване и отглеждане на полумаймуни и маймуни от разред примати и на диви котки, с изключение на зоологически градини и спасителни центрове. Дали циркът е допустим собственик на подобни животни съветниците ще обсъждат на сесия следващата седмица.