Местан няма да оттегли Бат Сали от парламента
Местан няма да оттегли Бат Сали от парламента / снимка: Dariknews.bg, Кюстендил, Влади Владимиров

ДПС няма да се откаже от мандата си в Кюстендилски регион. Това стана ясно след среща на лидера на Движението Лютви Местан с кметовете на Кюстендил и
Дупница Петър Паунов и Методи Чимев.

Местан уважи поканата за среща, отправена му от кметовете на Кюстендил и Дупница. Поради мерки за сигурност Лютви Местан влезе в сградата на община Кюстендил през задния й вход, защото пред официалния вход се бяха събрали протестиращи срещу даването на мандат на ДПС в Кюстендилски регион.

"Не очаквайте от мен противоконституционни действия. Александър Методиев - Бат Сали е избран за народен представител по силата на методиката, приета в Изборния кодекс", заяви Местан.

"Тук съм, защото така разбирам политическата отговорност. Анализирах исканията на протестиращите. Споделих, че има порок в Изборния кодекс, жесток порок. Методиката, със заложеното в нея вторично преразпределение на мандатите, поражда аномалии. Жертва бяхме и ние на изборите през 2013 г., когато в Хасково получихме само 1 мандат срещу над 20 000 гласа и получихме 1 мандат във Видин с 470 гласа", каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

Местан няма да оттегли Бат Сали от парламента
netinfo

Той даде още примери с аномалии при разпределението на мандатите от Силистра, Търговище, Смолян и Видин. "Това е системен проблем, който трябва да решим с общи усилия. Решението тръгва от Кюстендил. Не оспорвам правото на протести, ще дам принос за преодоляването на порока, но не мога да направя противоконституционно действие. От уважение към местните Ви депутати, няма да назовавам имена, но знаете как порочната методика се скрепи със закон. Адресата не е верен", коментира Местан. Той допълни, че е в Кюстендил от уважение към местната власт и към спасителя на българските евреи Димитър Пешев.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов благодари на лидера на ДПС, че е приел поканата за среща.

"Съгласихме се, че става дума за една аномалия. Получихме подкрепа за нашите инициативи. Уважение и респект. Но, не можахме да постигнем съгласие по основния въпрос", каза Паунов.

Паунов призова всичките 7 кандидати за депутати в листата на ДПС в региона да не полагат клетва като депутати в Народното събрание.

"Моралът изисква да не се полага клетва и вотът да се уважи. Настояваме и за незабавна промяна в българското законодателство", заяви Паунов.

"Конституцията не позволява изтегляне на депутат от ДПС. Гражданската ми позиция обаче, не е задоволена. Гражданите от региона ще продължим да акцентираме върху този проблем в Изборния кодекс", допълни кметът на Дупница Методи Чимев. Той допълни, че е необходимо оформянето на регион „Чужбина".

След края на срещата демонстрантите изпратиха Лютви Местан с обидни реплики.

След това част от протестиращите се насочиха към офиса на ДПС на пазара, където за кратко напрежението се повиши след сблъсък между журналист и представители на партията.

Местан няма да оттегли Бат Сали от парламента
netinfo

Други новини от Кюстендил