Военният сбор на Абритус започва в 13,00 ч. в неделя
Военният сбор на Абритус започва в 13,00 ч. в неделя / netinfo

Повече от 1700 години след битката между готите и римляните, в която загиват император Траян Деций и сина му Херений Етруск, отново ще се чува звън на саби под стените на Абритус.

Както Дарик съобщи в неделя, 26 октомври, ще е промоционалната атракция „Военен сбор в лагера на Траян Деций”, която е заключителното събитие по проекта „Абритус – мистика и реалност”. Днес от община Разград обявиха програмата на събитието по часове и места.

То започва в 13,00 ч. край декора на военния лагер в Абритус. Там членовете на четири клуба по възстановки ще се подготвят за битката. За посетители ще бъдат отворени и римските и варварските лагери. В различни шатри ще бъде представен и битът на древните народи – занаятите, римската кухня – ще има рибена чорба, както и вино с канела. В 14,00 ч. отваря пазарът за роби, за 15,00 ч. са насрочени военните тренировки, а в 16,00 ч. започва битката.

В 17,10 ч. на сцена „Амфитеатър” започват гладиаторски боеве, ще ги предшества танц на момичетата от Градски мажоретен състав при ЦРД-Разград.

В 17,30 ч. на същата сцена ще се срещнат властите от древните времена и съвремието – губернаторът на римската провинция Долна Мизия ще връчи послание на кмета на Разград.

В 17,45 ч. клуб за възстановки „Абритус” ще представи театрализирана възстановка на римска сватба, ритуалът продължава 20 минути. След него атракцията завършва с огнено шоу на Градски мажоретен състав при ЦРД-Разград.