Още не се знае ще има ли предсрочни избори в Цар Калоян
Още не се знае ще има ли предсрочни избори в Цар Калоян / Фейсбук

Заместник-кметът Дауд Аляовлу е временно изпълняващ длъжността кмет на Цар Калоян – съобщи доскорошният градоначалник, вече народен представител, Ахмед Ахмедов.

Той уточни, че за понеделник е насрочена сесия на Общинския съвет, на която ще бъде избран за кмет един от заместниците или общински съветник, така разпорежда Законът за местно самоуправление и местната администрация. Клаузата обаче е валидна за случаите, в които от предсрочното прекратяване на пълномощията на избрания на редовни избори кмет до следващите избори  има по-малко от една година. За Ахмедов Общинската избирателна комисия е взела решение за прекратяване на пълномощията на 17 октомври, последните местни избори са били преди 3 години на 23 октомври, което предполага, че около тази дата, но догодина, ще са и следващите, т.е. има малко повече от година. В същото време има и решение на Конституционния съд, според което народният представител е избран от деня, последващ изборния ден, в случая от 6 октомври.

Казусът е юридически и дали ще има предсрочни избори зависи от тълкуванието на юристите в Президетската администрация, държавният глава насрочва – допълни Ахмедов. Той обаче предполага, че предсрочни избори няма да има.

Според Изборния кодекс ОИК уведомява ЦИК за ситуацията, откъдето пък предлагат на Президента да насрочи избори.

Освен Цар Калоян и община Перник е поставена в подобна ситуация, след като кметът Росица Янакиева бе избрана за народен представител.