Кризата в КТБ може да доведе до повишаване на лихвите по кредити
Кризата в КТБ може да доведе до повишаване на лихвите по кредити / снимка: БГНЕС

В момента лихвените нива по депозитите са ниски, както и по кредитите са по-ниски, дори по-ниски от преди кризата. Въпреки това хората са доста предпазливи и внимателни да правят инвестиции. Това коментира главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова пред БНТ.

По повод на одита в КТБ тя изтъкна, че желае банката да се оздрави, за да се успокои обстановката в страната. „В момента, когато е напрегнато, и фирмите, и гражданите се страхуват да предприемат каквито и да е инвестиционни намерения", заяви тя.

Маринова коментира, че при изнесените резултати от одитите за КТБ, не знае дали ще се намери такъв инвеститор, който да направи такава голяма инвестиция - и капиталова, и ликвидна.

Другият вариант е обявяване на несъстоятелност и изплащане на гарантираните депозити. "Високият доход означава висок риск и всеки трябва да си прави сметка къде инвестира своите средства", коментира банкерката.

По отношение на парите, които не достигат във Фонда за гарантиране на влоговете за изплащане на тези гарантирани депозити, Маринова допусна, че ще се направи емисия от Фонда, която банките ще купят и той след това ще изплати с парите, които банките заделят в нея, като вноската на една банка във фонда е в размер на 0.5 на сто от депозитната маса на годишна база. Какво ще се случи със депозити, които са над прага на гарантираните, ще реши правителството и парламентът, каза Маринова.

Тя обясни, че в закона за Фонда за гарантиране на влоговете има няколко форми за по-ускорено набиране на средства, да се увеличат вноските и това означава, че ще се вдигнат и лихвените проценти по кредитите.