Първите случаи на грип - в началото на ноември
Първите случаи на грип - в началото на ноември / снимка: DarikNews.bg, архив
Първите случаи на грип - в началото на ноември
75743
Първите случаи на грип - в началото на ноември
  • Първите случаи на грип - в началото на ноември

Тази зима грипът не се очаква да ни изненада с различни щамове спрямо миналата. Вероятно първите болни ще бъдат регистрирани в началото на следващия месец, твърдят специалисти. Съставът на противогрипната ваксина, която ще се предлага на пазара, остава същият. Оказа се обаче, че миналата зима са се имунизирали срещу грип едва 2% от българското население.

Предишната зима е регистрирана по-висока заболеваемост от грип спрямо предходни години. Доминирал е свинският вирус, заради което и случаите на пневмонии са били повече, обяснява проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания.

„През изминалия сезон имаше освен по-голяма заболяемост, по-голям брой случаи на хоспитализация, приеми в интензивните отделения, повече от 10 смъртни случая. За следващия сезон състава на ваксината остава непроменен. Въпреки това ние съветваме рисковите пациенти, медицинските работници отново да се имунизират”, обясни проф. Корсун.

Директорът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев припомни, че съществената разлика между грипа и острите вирусни инфекции, които засягат някои от нас и в момента е, че при грипа има усложнения.

„Грипът дава тежки усложнения и това са пневмониите. При една малка част болни от грип се развива засягане на централната нервна система, но това са редки случаи. С цел повишаване на тиража на някои издания, се пишат какви ли не неща и ни плашат. А ккакво се оказа - нормални грипни епидемии, при които ако се взимат мерки, на първо място хигиенни, на второ - имунизация, нещата попадат под контрол”, заяви проф. Кантарджиев.

Към момента в Столичната инфекциозна болница няма нито един регистриран случай на грип, каза директорът на лечебното заведение Татяна Червенякова.

„Неврологичните усложнения, които постъпват в инфекциозна болница са редки, те са под 1%. Но те се развиват в млади хора, при такива, които се срещат за първи път с тези съставка, които циркулират”, обясни тя.

От Българския лекарски съюз добавиха, че средно всяка зима у нас от грип боледуват между 5% и 2% от населението. В България обаче имунизациите не са широко разпространени. Ако у нас миналата година са се ваксинирали 2% от населението, то в Холандия например този процент е равен на 70.

От Лекарския съюз организират информационна кампания, насочена към имунизирането срещу грип на медицинските лица у нас. Инициативата ще обхване градовете София, Пловдив и Плевен. Предполага се, че всяка зима 1/4 от медиците влизат в контакт с грипа, заради което е наложително те да бъдат ваксинирани, добавят специалисти.