Бизнесът ще търси кадри с нов тип умения в следващите години
Бизнесът ще търси кадри с нов тип умения в следващите години / снимка: ThinkStock/Getty Images
Бизнесът ще търси кадри с нови видове умения в следващите години
75748
Бизнесът ще търси кадри с нови видове умения в следващите години
  • Бизнесът ще търси кадри с нови видове умения в следващите години

Нови видове умения за работа, като управление на времето, решаване на конфликти и работа под стрес, ще се търсят от работодателите през следващите 10 години. Това показва прогноза, публикувана на сайта на Агенцията за професионална квалификация на Европейската комисия, която се занимава с прогнозниране на нуждите от работна сила на европейския трудов пазар.

До 2025-та година се очаква разкриването на близо 18 милиона нови работни места в областта на бизнес услугите, около милион и 800 хиляди работни места в здравеопазването, както и ръст на търсенето на кадри в строителството и преработвателната промишленост, сочат данните.

Те бяха представени от Елка Димитрова, директор на дирекция в социалното министерство, по време на конференция за подобряване на качеството на услугите в системата на министерството.

През следващото десетилетие европейските работодателите от бизнес сферата ще търсят кадри, които имат добри технически умения, владеят чужди езици, умеят да организират времето си и да бъдат отговорни към останалите. В строителството също ще се търсят нови работници, но не с рутинните физически умения, обясни Елка Димитрова.

"Умения по мениджмънт и организиране на различни дейности и също така ще има нужда от хора, които умеят да решават проблеми, имат гъвкавост. Уменията за работа в екип са все по-важни и тук се намесват и така наречените зелени умения, които са свързани с умения за опазване на околната среда", каза Димитрова.

В здравеопазването все по-голямо значение ще имат уменията за работа под стрес и работа със сложна апаратура, като се има предвид развитието на технологиите в медицината.