До края на месеца става ясен минималният праг за таксиметровите услуги
До края на месеца става ясен минималният праг за таксиметровите услуги / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До края на месеца ще стане ясен новият праг на тарифите на таксиметровите услуги в различните райони в страната, съобщава Нова телевизия.

Изискването е заложено в Закона за автомобилните превози. В няколко големи града вече има споразумение от каква цена започва тарифите. Бургас е един от първите, който ще въведе единен праг.

В морския град се предвижда услугите да бъдат съответно 75 стотинки за дневна и 85 стотинки за нощна тарифа.Това на практика означава, че цените покрай морето може да поевтинеят, тъй като в момента жълтите коли возят съответно на 79 и 89 стотинки.

Част от малките таксиметрови компании са притеснени, тъй като за тях означава поскъпване и то драстично. Те в момента возят на 59 стотинки дневна и 69 - нощна тарифа. За тях означава скок в цената със 16 стотинки на километър.

„Понеже ние имаме определена максимална тарифа от 1,30 лева, който иска, може от 75-85 стотинки до 1,30 лева да си калкулира каквато иска цена на пробега на километър”, обясни общинският съветник Димитринка Буланова.

В Пловдив гласуваха минималната тарифа да стартира от 0,65 лв/км

С 36 гласа „за” и 9 въздържали се предложението за новите тарифи на таксиметровите услуги в Пловдив днес беше прието и на сесията на Общинския съвет в града, съобщава Дарик Пловдив.

След влизане в сила на предложението, таксиметровите компании в Пловдив няма да имат право да возят за по-малко от 65 стотинки през деня и 75 стотинки нощно време. 1,30 лв/км е максимумът, на който те ще имат право да возят, и то само през нощта. Максималната дневна тарифа става 1,10 лв.

Запазва се първоначалната такса от 90 стотинки и 20 стотинки за минута престой.

Предложението бе внесено в местния парламент от ресорния зам.-кмет Александър Държиков и бе подкрепено от Асоциацията на таксиметровите шофьори с подписка от над 700 души.

На днешната сесия присъстваха и хора от Асоциацията за защита на правата на таксиметровите превозвачи, които бяха изключително недоволни от решението на съветниците и настояваха за по-високи цени на услугата. Те заявиха, че ще заведат дела срещу община Пловдив, защото нямат намерение да возят на тези цени. По думите им настоящата тарифа е под себестойността на услугата, която според тях възлиза на поне 80 стотинки.

Представителите на асоциацията бяха категорични, че много от големите фирми укриват данъци, като манипулират касовите апарати или използват дублиращи устройства.