„Ислямска държава вероятно е най-добре финансираната терористична организация
„Ислямска държава вероятно е най-добре финансираната терористична организация / снимка: БГНЕС, архив

Групировката "Ислямска държава" е вероятно най-добре финансираната терористична организация, с която сме се сблъсквали досега, заяви заместник-министърът на финансите на САЩ Дейвид Коен, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"С изключение на някои терористични организации, подкрепяни от отделни страни, "Ислямска държава" е вероятно най-добре финансираната терористична организация, срещу която сме изправени", каза Коен.

Добивът на петрол от превзетите петролни находища в Ирак и в Сирия, който после се препродава на черния пазар, носи около 1 милион долара на ден на групировката от юни насам, добави Коен. Този петрол се продава на кюрдите в Ирак, които го продават после на Турция, но Коен увери, че турските власти и кюрдските власти в Ирак са се ангажирали да спрат тази контрабанда на петрол. Коен добави, че има индикации, че добиваният от джихадистите петрол е продаван и на режима на Башар Асад. САЩ ще наложат санкции на всеки, който купува петрол от ИД, предупреди още зам.-министърът.

Той посочи, че от търговията с петрол, откупите, изнудването и от други криминални дейности ИД печели десетки милиони долари на месец. Коен обаче посочи, че ударите на многонационалните сили по петролни рафинерии и находища, контролирани от ИД в Ирак и Сирия са намалили приходите на терористите от контрабандата с петрол.

Тази година обаче ИД е спечелила най-малко 20 милиона долара само от откупи, посочи Коен и призова страните да откажат да плащат пари за свободата на своите граждани, намиращи се в ръцете на джихадистите.

"Отвличанията с цел откуп са най-значителната терористична заплаха днес", подчерта Коен. Същевременно вчера и днес САЩ и техните партньори нанесоха 15 удара по обекти на ИД в Ирак и Сирия, в това число в района на сирийския град Кобане и на рафинерии, превзети от ислямистите, предаде Ройтерс, като се позова на американското Централно командване (Сентком).

Източник: БТА