„Шведска маса” са пълни простаци
„Шведска маса” са пълни простаци / колаж: Атанас Аргиров
„Шведска маса” са пълни простаци
75763
„Шведска маса” са пълни простаци
  • „Шведска маса” са пълни простаци

И започна четвъртият седмоднев от месеца десети на годината, в която всемилостивият гербератор Ленторезец Първокопник срази на бойното поле изборно племената ПЕСоциалистически. Тъй срази ги, че вождът им Станиший в изгнание чак в твърдината Брюксел замина.

Пък там някъде в областта Улпия Шопия в замъка на Разнородоното събрание събраха се отново на масата кръгла рицарките герберски и водеше ги плевенската дева Цециния Цаче. Ръка целуваха и рицари славни и на крака при нея ходеха войни страшни и свирепи, но като влизаха в чертозите й, краката омекваха им и съгласяваха се почти на 90% с онова, което тя казваше им.

Тъй на агората излязоха тръбачи медийни ерихонски и възвестиха, че болярски съвет ще състави се и в него ще влязат племената герберски, племената реформаторски и племената патриотни, за да властват над земята с големина на длан човешка. И едни човеци „Осанна” викаха, а други със зъби скърцаха и газ пикаеха.

Но чу се, че хазната на една лихварница голяма опразнена била и чудеха се хората като къде изчезнали са милиарди жълтици, но никой не казваше им и тревожеха се всинца и страдаха за изгубените парици и лихви стопени.

И тъй в почуда и тревога стигна се до петък, тогаз облаци черни, порои обилни и студени ветрове покриха земната твърд, крава изцвили, куче изкукурига, кон излая, а славей като магаре зарева. След тия знамения ужасни и поличби най-мрачни започна предаването „Шведска маса”, а родът человечески беше предаден на гибел телесна и погибление духовно.

Тогава двете радиоизчадия Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон заредиха слова гнусни и злостни и злобяха много срещу подвига чутовен на отбора Лудогорец.

В началото по телефона позвъни слушателят бат Недко от слънчевия и топъл Черноград. Човекът призна, че сварил 80 литра ракия и вино от сорта „румънка” щял да приготви. При това признание Весо Максимовсон обяви, че търси оригинална алжирка и помоли за помощ и съдействие слушателите.

В ефира зазвуча и химнът на ГЕРБ, с който бяха поздравени всички бъдещи управляващи.

Позвъни  и Римлянина, за да обясни, че дядо му правел вино от алжирка и го наричал „римско вино”.

Събирал зърна в 200 литров казус, демек бъчва, чакал зърната сами да се разпукат, а не както сега да смества чепки и семки в едно.

След това призова бургазлии да не избиват медузите, защото те чистели морето. Дори обясни, че мъртвите медузи също раждали нови медузки.

Тук някъде Максимовсон и Калудовсон изблеяха възторжено заради урока по биология, който получиха.

В неусетно наложилата се тема за алкохола слушателят Ники обясни, че според традициите мъжагите от Карнобат пиели от 10 часа ракия, а в 12 часа вече почвали да пият вино, но преди това биели жените си, за да им изкарат лошите мисли от главите. Ники също така разясни, че управата на ЦСКА откраднала строителните работници от строящата се трибуна „Тонев” на стадион „Герена”, за да местят мобилните тоалетни на „Армията”.

По този повод човекът беше поздравен с песен на Николай Ооржак или с туванско гърлено пеене.

Чу се е тоталният хит „Разкажете ми, моля ви, нещо” на Мими Иванова в импровизираната рубрика „Музикален мухъл”.

Заради това или заради друго слушателят Радо позвъни и даде важна информация, че на гара Прилеп по жп трасето към Варна имало засято грозде алжирка.

Водещите го прискрипаха и го питаха дали българският мъж е джентълмен, на което ведрият Радо отвърна, че само гузните мъже отварят вратите на дамите си в таксито. Накрая постави диагноза „Цяла година идиот, а на 8 март с букет”.

По този повод Римлянина поиска думата, за да припомни, че в  миналото българският джентълмен избирал дамата си ако снегът се задържал на гърдите и и на задницата и, демек ставала за работа и евентуално за друго. Човекът обясни, че леля му имала толкова голям балкон, че задържала сняг дори и през месец август.

В днешно време обаче на българския мъж жените му набивали чемберите и той не можел да гъкне.

Друг слушател изказа прогноза, че след мача на Лудогорец бил сигурен ,че „Южен поток” ще се строи, защото много хора у нас пикаели газ от яд и злоба, че български отобро постигнал такива успехи. Стана ясно, че водещите на предаването също са газопикалници.

Приказливият мъж отказа да разсъждава дали българският мъж е джентълмен, защото никога не бил изпитвал усещането някой да му кавалерства на него.

Ники  пък добави, че българинът не може да е кавалер, защото е бай Ганьо.

Същевременно във фейсбук профила на предаването две дами с голи гърди бранеха джентълменския статут на Весо Максимовсон и го определиха за джентълмен заради неговата интелигентност и очила.

Захарин Първанов припомни, че джентълмен е онзи човек, който прави така, че  на другите да им е добре и да им е удобно, а такива хора в България нямало.

След това добави, че по пътя към Елхово, наляво след Болярово имало алжирка.

Нов слушател обясни, че у нас имало трима признати кавалери: Петър Жеков, Георги Славков и Христо Стоичков, които били кавалери на „златната топка”.

Максимовсон веднага подло обяви, че и тримата са минали през ЦСКА.

После по предложение на Ники се чете поздравителното обръщение на Стоичков към Петър Жеков по случай 70- годишнината на вълшебния футболен стрелец. Брояха се стилистични, граматически и правописни грешки в несвяст, сякаш д-р хонорис кауза Стоичков не е бил футоблист, а филолог.

Позвъни  и Ванко, за да рече, че българинът е джентълмен според обстоятелствата, но когато бил на шведска маса, губел възпитанието си.

Така се стигна до момента, когато в ефира загъгна Джорджано със своя хит „Защо така?”

Нито Максимовсон нито Калудовсон обясниха защо са се срещнали  и съответно нищо не казаха защо се разделят със слушателите.Така предаването свърши и никой не съжаляваше за това.

Чуйте го в звуковия файл под снимката