Над 200 арестувани при спецакция срещу нелегалните имигранти
Над 200 арестувани при спецакция срещу нелегалните имигранти / снимка: БГНЕС

Над 200 души са били арестувани днес при спецоперация на МВР и прокуратурата.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов на територията на цялата страна се проведе операция за установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци, съобщиха от вътрешното министерство.

Към 19 часа в хода на операцията са били проверени 3979 обекта и 11 146 души. Задържаните са 271, отведени в домове на ДАБ - 47, отведени за настаняване в специализирани домове за настаняване на чужденци - 72. Образуваните досъдебни производства са 15.

При полицейските действия са установени 31 човека и три моторни превозни средства, обявени за общодържавно издирване.

На 18 управители на обекти на територията на столицата (хостели, хотели, квартири, търговски обекти, заведения за хранене) са връчени призовки за налагане на административни наказания.

Операцията продължи до 20.00 часа, обясни вътрешният министър Йордан Бакалов и уточни, че са проверени хотели с една звезда, хостели и домове за настаняване.

Сред задържаните има и такива, които са били обявени за национално издирване.

Най-много са арестуваните в София - над 100 души. Министър Бакалов посочи, че междинната цел на имигрантите у нас е София, откъдето могат да заминат за Западна Европа. Той добави, че от началото на годината до днес са задържани 472 души, които се занимават с трафик на хора.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че от началото на годината до 30 септември са арестувани 3855 имигранти у нас, а 4431 са задържани в Турция след сигнали от българските служби. Общо 15 126 души не са били допуснати да
влязат на българска територия.

Главният секретар на МВР посочи, че подобни акции са показали, че са успешни и ще се увеличават занапред.

Източник: БТА