ЕПИК и Оманският фонд работят по план за оздравяване на КТБ
ЕПИК и Оманският фонд работят по план за оздравяване на КТБ / netinfo
ЕПИК и Оманският фонд работят по план за оздравяване на КТБ
75773
ЕПИК и Оманският фонд работят по план за оздравяване на КТБ
  • ЕПИК и Оманският фонд работят по план за оздравяване на КТБ

Два дни след оповестяването на резултатите от одитния доклад за КТБ, Българската народна банка обяви, че се водят преговори за оздравяване на Корпоративна търговска банка. Това е станало ясно на среща между централната банка и австрийския фонд ЕПИК, Фонда на генералния държавен резерв на Султана на Оман и Gemcorp.

Новосформираният консорциум е заявил, че вече се водят преговори с правителството и с парламентарно представени политически сили. На срещата са поискани и изготвените одитни доклади, но БНБ е отказала да ги предостави, тъй като не е страна по договора с одиторските фирми.

Австрийския фонд ЕПИК, Фондът на генералния държавен резерв на султана на Оман и Gemcorp вече водят преговори с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализация и преструктуриране на КТБ, който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ.

Към този момент обаче в БНБ не са постъпвали никакви планове за преструктуриране на банката. Консорциумът е поискал от централната банка достъп до одитните доклади за активите на КТБ. По този въпрос от БНБ са заявили, че не могат да разпространяват докладите без съгласието на самите одитори, но ще окажат съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия.

От страна на БНБ е било напомнено, че плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ трябва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани,
както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения, с оглед на срока на специалния надзор - до 20 ноември 2014 г., информира централната банка.

Междувременно отстранените изпълнителни директори на КТБ апелират за стриктно прилагане на законовите разпоредби. Според тях най-добрият възможен изход от създалата се ситуация е конструктивната позиция на БНБ и държавата по отношение на консорциума от инвеститори, заявил готовност да осъществи оздравяването и преструктурирането на КТБ.

 

Източник на видеото: Novanews.bg