МЗ обжалва в съда решение за дискриминация на хората с тумор в хипофизата
МЗ обжалва в съда решение за дискриминация на хората с тумор в хипофизата / Sofia Photo Agency, архив
МЗ обжалва в съда решение за дискриминация на хората с тумор в хипофизата
75778
МЗ обжалва в съда решение за дискриминация на хората с тумор в хипофизата
  • МЗ обжалва в съда решение за дискриминация на хората с тумор в хипофизата

Здравното министерство внесе жалба във Върховния административен съд срещу решение на Комисията за защита на дискриминация, според което ведомството лишава пациентите с тумори на хипофизата от висококачествено лечение.

Преди месец от комисията се произнесоха с решение, че здравното министерство и здравната каса системно не отчитат недофинансирането на клиничните пътеки, лошите условия на труд в тази сфера, както и повишаващата се заболеваемост от тумори на хипофизата, с което дискриминират пациентите с това заболяване.

„Сега, с парите от нашите данъци ще се плаща на юристите в Здравното министерство, за да водят дела срещу българските пациенти," коментира пред Дарик Ваня Добрева, председател на „Асоциация Хипофиза".

Преди по-малко от година ви съобщихме, че независимо от факта, че в родни университетски болници е налична необходимата за радиохирургични операции апаратура, тя не работи, а българските пациенти търсят лечение в чужбина на цени от порядъка на 10 000 евро.

След жалба на Ваня Добрева от „Асоциация Хипофиза", Комисията за защита от дискриминация обяви, че радиохирургията е метод на лечение, който за част от болните с тумори на хипофизата е без алтернатива. Експертите бяха категорични, че държавата дискриминира тези болни, като не осигурява възможност за лечението им у нас, а възможността за лечение в чужбина е недостатъчна и от медицинска, и от финансова гледна точка. Месец след решението на комисията обаче здравното министерство обжалва, с мотивите, че не е така, информира пред Дарик Добрева.

„Практиката на министерството е да обжалва всички решения, които са взети срещу тях. За съжаление, това, което ще се случи с парите от моите данъци и данъците на останалите пациенти, е, че ще се водят едни дела. Заплатите на юристите на министерството и на адвокатите, които се наемат, се плаща от нас. Очаквахме министерството да признае, че наистина е имало вина за това", каза Добрева.

Тя припомни, че от края на декември 2012-а има въведена клинична пътека по радиохирургия. Към днешна дата обаче тя все още не е разписана неясно защо. Така пациентите ще продължават да търсят лечението си извън границите на страната ни.

„Често пациенти, които имат възможност, отиват да се лекуват в Турция, които могат да чакат подават документи до комисията за лечение в чужбина. Тя работи страшно бавно, прави неоснователни откази, така че тези, които не могат да си го позволят, са обречени на смърт", коментира Добрева.

От Здравното министерство обаче посочват в жалбата си, че държавата е направила необходимото за радиохирургията и че Комисията за защита от дискриминация е допуснала процесуално нарушение.