Николета Попкостадинова: За секса трябва да се говори открито
Николета Попкостадинова: За секса трябва да се говори открито / Нова тв

България е в челото на всички негативни световни статистики за сексуално здраве

За секса трябва да се говори откровено. Тук няма място за „шушу-мушу". Затова колкото по-скоро разговорът по тази тема стане пълноценен и истински, толкова по-бързо ще се справим с липсата на структурирано сексуално образование. С тази нагласа една смела жена предлага създаването на онлайн платформа за сексуално образование. Тя е Николета Попкостадинова - един от финалистите в социално-отговорната инициатива „Game Changers - Промяната", която вече навлезе в своя решителен етап. Инициативата има за цел да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи да осъществят своите идеи на практика. А качественото сексуално образование и достъпът до изчерпателна, ясна и разбираема информация по темата са първите стъпки в посока подобряване живота на младите хора.

Коя е Николета Попкостадинова?

Последните близо три години бях Мениджър „Международни проекти" във фестивалите One Design Week, One Dance Week и One Architecture Week на сп. Едно. Преди това живях и работих в Амстердам, където завърших магистратура Communication Studies и бях част от стартовия екип на проект на Radio Netherlands Worldwide за подобряване на сексуалното здраве в Югоизточна Азия. Преди да замина за Холандия работих като журналист - бях редактор на списание Vice, а преди това журналист в отдел „Общество" на в. „Капитал". През цялото това време съм работила в по-малки и по-големи проекти в сферата на човешките права по света и у нас. Фокусът им винаги е бил маргиналните хора, чийто живот някак си все изпада от полезрението на мнозинството.

Защо избра сексуалното образование за своя проект и какви проблеми искаш да разрешиш с идеята си?

Защото у нас няма сексуално образование (то е оставено за часовете по СИП и обхванатият брой деца е много малък), а в семейството темата „секс" е табу. Децата се учат от връстниците си, от порно филмите, от неформалния си опит на принципа проба-грешка. И резултатът е - България е на дъното на всички положителни и в челото на всички негативни световни статистики за сексуално здраве. Каквото и да хванете - използване на контрацепция, нежелани бременности, аборти, полово-предавани болести... Ето едни от последните: "Девет от всеки нови десет случаи на ХИВ са хванали инфекцията по сексуален път. Преди 3-4 години най-много заразени е имало след инжекционна употреба на наркотици", по данни на МЗ за 2014. Тук става въпрос за ХИВ/СПИН - тема, за която като че ли се тръби отвсякъде, едва ли не е отживелица. А какво остава за по-непопулярни аспекти от сексуалното здраве?Ето защо, според мен, образователна онлайн платформа за сексуално здраве и ефективното й популяризиране са страшно необходими у нас. Още повече - тя няма да е само за рисковете на половия живот, но и за интимните отношения между хората. Защото сексуалното образование, каквото няма у нас, е много повече от информация за контрацепция. То е и възпитаване на отношение към собственото ни тяло, към себе си и към другите около нас, както и на уменията за общуване.

Защо според теб в повечето семейства тази тема като че ли е табу?

Защото така е било и в техните семейства, когато са били малки. Защото това е тема, която в същността си е истински деликатна и разговорите по нея - трудни. Защото няма достатъчно ясна, проста и достъпна информация. Защото „сме цъфнали и вързали", че и за това да се тревожим. Защото е общоприето темата „секс" да се изчерпва с презервативи и ХИВ/СПИН. Но сексът и интимните отношения са много повече от репродуктивен метод или начин да хванеш някоя зараза. И съответно, също като правилата за движение по улиците и много други знания и социални умения, сексуалното здраве е предмет на възпитание и образование.

Как би изглеждал сайтът, който предлагаш, и с какво той ще бъде полезен на младите хора?

Най-важното е, че всичко ще е написано просто, ясно, приятелски. Без жаргони и цинизми, изчерпателно, на езика на тийнейджърите, така че да могат да го разберат, запомнят, асимилират и възпроизведат. Платформата ще е с така наречения адаптивен дизаийн - ще може да се отваря на всички видове устройства (телефони, таблети и др.). Най-общо тя ще бъде разделена на две части - активна и неактивна. В падащи менюта с подменюта ще бъде събрана информация за нейното тяло, неговото тяло, пубертет, хигиена, девственост, секс, бременност, половопредавани болести, сексуално насилие, интернет, връзки. Те ще имат подтеми като видове контрацепция, видове сексуално предавани болести. Ще има и речник от А до Я, където отново ще се дава описание/дефиниция на термини. Другата част от сайта - активната, ще се обновява три-четири пъти седмично. Това ще са написани „за умни тийнейджъри" текстове/статии на най-различни теми за сексуално здраве и интимни отношения. Така платформата ще бъде жива и те ще имат причина да я посещават достатъчно често. Ще има рубрики за секс факти, секс съвети, любовни съвети, does and don'ts, фийчъри, моята история, сексът и науката - има огромно количество изследвания и анализи, които са полезни и любопитни и могат да се превърнат в интересна и достъпна информация. Например - секс за първи път - какво би подобрило изживяването?

Как ще отговориш на хората, които ще си кажат „Защо ни е подобен сайт, след като всеки може да влезе в Интернет и да си намери информацията, която му е необходима?"

Защото като напишеш в браузъра „вагина", първите резултатите са: „осигурява евакуацията на менструалната кръв и подсигурява депонирането на семенната течност след полов акт" и „жена плете с вагината си". Защото трябва да си много търпелив и упорит и да умееш да пресяваш тоновете информация, много често напълно излишна, неподходяща и зле поднесена, за да намериш това, което наистина ти трябва. А тийнейджърите рядко притежават всички тези качества накуп.

Работила си по проект за повишаване на сексуалната култура в Югоизточна Азия - какъв беше проблемът там и как подходихте?

Там проблемите са съвсем различни. Например, в Индия е забранено да се целуваш на обществени места. Най-честото търсене в интернет е „как да се целувам" - всеки месец 37 милиона души питат това в интернет. Огромен проблем е посегателството над жени - включително опипването им по улиците от непознати мъже (eve teasing), (насилствени) аборти като стане ясно, че детето е момиче, защото момичетата не могат да се омъжат без солидна зестра. Много често на арабски или иврит дори няма думи, с които да се нарече нещо, което в западните езици е като „а" и „б" - например в арабския думата мастурбация се отнася само до мъжка мастурбация, няма дума за „женска мастурбация", 47% от момичетата се омъжват преди да са навършили 18, и т.н., и т.н. Публичното говорене за секс е немислимо, сексуалното образование в повечето индийски провинции е забранено. Затова, като независим външен проект, взимахме вече наличната, предоставена ни от местните организации информация и я правихме публично достояние. От една страна говорехме за това, за което биха затворили всички местни организации, а от друга, насочвахме хората, които имат нужда от помощ или съвет към тези организации.

Големите резултати дойдоха тогава, когато не просто говорехме за безопасен секс, но за безопасен и приятен секс. Според ООН всеки човек има правото на „безопасен и удовлетворяващ секс". И когато подходиш към младите с посланието, че да, сексът не е само репродуктивен метод, но и удоволствие, те много по-ефективно приемат и посланието за безопасен секс.

Николета Попкостадинова За секса трябва да се говори открито
netinfo