Д-р Радосвет Горнев: Недофинансирането на хирургичните клинични пътеки е наистина голям проблем
Д-р Радосвет Горнев: Недофинансирането на хирургичните клинични пътеки е наистина голям проблем / netinfo
Д-р Радосвет Горнев
75782
Д-р Радосвет Горнев
  • Д-р Радосвет Горнев

„Страхът от упойките е наслоен във времето, но е необоснован.”

„За съжаление в последните години все повече пациенти постъпват за оперативно лечение заради ракови заболявания.”

Фактът, че нуждаещите се от хирургични операции български пациенти заплащат сами някои от скъпоструващите консумативи, е крайно несправедлив. Той поставя болните в неравностойно положение, защото този пациент, който не може да си плати консумативите, няма как да получи съвременна помощ. Това каза пред Дарик един от най-добрите коремни хирурзи в България д-р Радосвет Горнев. В интервю за рубриката „Най-добрите лекари” специалистът от столичната болница „Лозенец” обяви, че българинът не се профилактира достатъчно, а за съжаление в последните години все повече пациенти постъпват за оперативно лечение заради ракови заболявания.

„За съжаление българинът не се профилактира достатъчно. Има заболявания, особено онкологичните заболявания, при които е нужен скрининг. Давам за пример рака на дебело черво. Има рискови групи, които трябва да бъдат подложени на такъв скрининг. Най-общо казано рискови групи в този случай са хора, които имат родственици с подобно заболяване, хора, които са имали епизоди на кървене от гастроинтестиналния тракт, хора, които са имали предишно отстраняване на полипи и тези, които имат промяна в начина на ходене по голяма нужда, както и пациентите, които имат немотивирано отслабване на тегло. Това е здравна култура, здравна информация, какво представлява изследването, как се извършва, какви рискове има самата процедура, но и до какви ползи би довела тя ако успеем да хванем това коварно заболяване в много ранен стадий. Ако това се случва, заболяването не само, че е лечимо, но тези процентите се доближават до 100%, що се отнася до преживяемост, в рамките на 5 години след операцията,” твърди специалистът.

Коремният хирург признава, че страхът от упойката при пациентите все още съществува.

„Страхът от упойката е наслоен във времето. Този страх от упойката за мен е необоснован. Имам приятел, анестезиолог, който казва-„десет пациенти да вкарам в упойка, десет ще изкарам.” Може би не е точно така, но наистина съвременните средства за анестезия, съвременната подготовка, апаратура, с която разполагаме в операционната зала, дава много висока степен на гаранция, че пациентите не само ще излязат от упойка, но и самата упойка няма да има никакви вредни последствия за тяхното здраве. Така че пациентите трябва да бъдат спокойни, когато става въпрос за самия период на упояване, на действието на упойващото вещество, но изключително важно е анестезиологът да е информиран на всички предразполагащи фактори за усложнения. Те са най-често свързани с придружаващи заболявания, със степента на тяхното компенсиране и с наличието на някакви, макар и дискретни данни за алергия, защото алергичните реакции по време на анестезия са доста рисков фактор,” казва д-р Радосвет Горнев.

Специалистът подчертава, че е възприето херниите да се определят като бич за пациентите.

„Възприето е, че херниите са бич за пациентите, но това от моя гледна точка не е точно така, защото ако една херния се диагностицира правилно и се избере най-правилният оперативен метод за лечение, в никакъв случай не трябва да е бич. А всъщност, това е дефект на коремната стена, този дефект аз възприемам като пластичен, козметичен. Заболяване е само тогава, когато настъпят усложнения на тази херния. Естествено, това е свързано и с „дългото отглеждане” на тези хернии. Така че, аз препоръчвам на хората с този проблем, докато не се е превърнал наистина в заболяване, в неговите усложнени форми, да потърсят специалисти, има достатъчно добри в България, които могат да изберат правилния метод за ликвидиране на този дефект на коремната стена. Основната причина за рецидивите тук е недобрият избор на тактика или пък оперативна процедура. Друг е въпросът, че и ние, хирурзите много обичаме да оправдаваме всички наши недостатъци от това естество с някаква слабост на структурите на пациента, което не винаги е вярно,” посочва медикът.

Д-р Радосвет Горнев е категоричен, че българската хирургична школа е на изключително високо ниво.

„В последните години може да се каже, че и апаратурата е на много високо ниво. Технологичното обновяване беше неизбежно и то е свързано с изключително екстремното развитие на хирургията в последните 20 години. Това се случи с въвеждането на миниинвазивните методи за оперативно лечение, с въвеждането на лапароскопската техника и със все по-големия процент операции, които се извършват с лапароскопска и роботизирана хирургия. Това е бъдещето и аз съм сигурен, че отворената хирургия няма да изчезне, но все по-малко ще ни се налага да извършваме операции по т. нар. класически способи. Не трябва обаче да забравяме, че миниинвазивната хирургия не е безобидна и не е дори безкръвна, както широко се прокламира, но тя създава много добри възможности за техническо изпълнение от страна на операторите, дава и много по-добри резултати, по отношение на възстановяването на пациентите. При онкологичните заболявания обаче трябва да има много точна преценка за това кой пациент подлежи на миниинвазивно извършване на процедурата,” уточнява д-р Горнев.

Той се съгласява с тезата, че операцията на една херния у нас се заплаща от НЗОК в пъти по-евтино, отколкото в развитите европейски страни.

„Недостатъчното финансиране на клиничните пътеки, особено хирургичните, е наистина голям проблем. Не обичам да се изказвам за неща, за които не съм достатъчно компетентен, тоест икономическата целесъобразност на едно заплащане и възможностите за адекватно финансиране не са моята силна страна, но наистина в пъти се различават тези заплащания от страна на НЗОК. В тази връзка не мога обаче да не отбележа един основен въпрос, който се отнася до заплащането на скъпоструващите консумативи от пациентите. Това е един факт, който най-малкото е крайно несправедлив. За мен е непонятно самото определение „скъпоструващи консумативи”, не знам кои са евтиноструващи... Говорил съм с юристи, те твърдят, че била перфектно обоснована точно тази формулировка. Аз не съм убеден и няма да спра да твърдя и да настоявам, доколкото някой ме чува въобще, че това е крайно несправедливо и поставя пациентите в неравностойно положение, защото този пациент, който не може да заплати „скъпоструващия консуматив,” не може да получи съвременна помощ, особено когато става въпрос за високи технологии,” твърди хирургът.

„Аз оставам оптимист за българското здравеопазване и единственото ми сериозно основание и аргумент за това са младите колеги, които са изключително мотивирани, за съжаление не финансово, да изучават медицинското изкуство, да повишават постоянно своята квалификация и парадоксално да намират място за реализация тук, в България,” завършва един от най-добрите специалисти по коремна хирургия в България.

Цялото интервю с д-р Радосвет Горнев можете да чуете в звуковия файл.