Д-р Горнев: Недофинансирането на хирургичните клинични пътеки е голям проблем
Д-р Горнев: Недофинансирането на хирургичните клинични пътеки е голям проблем / снимка: Sofia Photo Agency
Д-р Горнев: Недофинансирането на хирургичните клинични пътеки е голям проблем
75783
Д-р Горнев: Недофинансирането на хирургичните клинични пътеки е голям проблем
  • Д-р Горнев: Недофинансирането на хирургичните клинични пътеки е голям проблем

Недофинансирането на хирургичните клинични пътеки е голям проблем, а фактът, че нуждаещите се от хирургични операции български пациенти заплащат сами някои от скъпоструващите консумативи, необходими за операцията, е крайно несправедлив.

Той поставя болните в неравностойно положение, защото този пациент, който не може да си плати консумативите, няма как да получи съвременна помощ. Това каза пред Дарик един от най-добрите коремни хирурзи в България д-р Радосвет Горнев.

В интервю за рубриката „Най-добрите лекари" специалистът от столичната болница „Лозенец" обяви, че българинът не се профилактира достатъчно, а за съжаление в последните години все повече пациенти постъпват за оперативно лечение заради ракови заболявания.

"Има заболявания - давам за пример рака на дебелото черво, на рискови групи, които задължително трябва да са подложени на скрийнинг. Най-общо казано рискови групи са хора, които имат родственици с подобно заболяване, хора, които са имали епизоди на кървене от гастро-интестиналния тракт, хора, които са имали предишни епизоди на полипи и тези, които имат промяна в начина на ходене по голяма нужда и тези пациенти, които имат немотивирано отслабване в теглото", каза Горнев.

По думите му това опира и до здравна култура и здравна информация, до обяснения.

Недостатъчното финансиране на хирургичните клинични пътеки е наистина голям проблем, каза д-р Горнев, като посочи, че в пъти се различава заплащането за някои от тях от страна на здравната каса в сравнение с други страни. "В тази връзка не мога да не отбележа друг въпрос, който се отнася до заплащането на скъпоструващите консумативи от пациентите - това е факт, който най-малкото е несправедлив", коментира коремният хирург. Той сподели, че за него е непонятно самото определение скъпоструващи консумативи и допълни, че не знае кои са евтини и кои скъпоструващи. "Говорил съм с юристи и те казват, че било перфектно обоснована тази формулировка. Аз не съм убеден и няма да спра да настоявам, доколкото някой ме чува, че това е крайно несправедливо и поставя пациентите в неравностойно положение, защото пациент, който не може да плати този скъпоструващ консуматив, не може да получи съвременно помощ, особено когато става въпрос за високотехнологични, скъпоструващи консумативи", каза още д-р Горнев.