План за скоростно сливане с НАП парализира митниците
План за скоростно сливане с НАП парализира митниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На фона на неизпълними приходи за 2014 г. и опит за наваксване на минуса в хазната агенция "Митници" изпадна в пълен ступор заради изтекла информация за скоростното им сливане с НАП, пише „Сега". Според неприпозната от никого концепция, разпратена вчера от синдикатите в митниците до медиите, митничари и данъчни трябва да бъдат обединени в единна приходна агенция още от 1 януари 2015 г. От документа става ясно, че за да се случи това, ще се пристъпи към спешно преназначаване на служители от митниците в НАП. И шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов, и експерти са категорични, че това ще взриви приходната част на бюджет 2015.

Две политически сили досега са лансирали намерения за подобно преструктуриране - ГЕРБ и ДПС. Още миналата седмица синдикатите обявиха, че са категорично против подобно сливане. За изпратената вчера концепция те твърдят, че е актуална и описва скандална схема, по която ще се извърши сливането.

Според концепцията единната приходна агенция ще се реализира на два етапа. Решението за сливане и стартирането на агенцията ще е факт още от 1 януари 2015 г., като дотогава ще бъдат приети промени в законодателството, както и нова организационно-управленска структура. Броят на нормативните документи, които трябва да се изменят, е огромен - само националните актове за митническата дейност са 86, но за да не са толкова много промените, понятието митнически органи по приходите щяло да се запази.

В краткото време до 1 януари 2015 г. в НАП трябва да бъдат преназначени и всички служители на митниците. Твърди се, че при това преназначаване служителите на митниците ще са защитени от уволнение, каквато закрила предвижда както Кодексът на труда, така и Законът за държавния служител. В същото време обаче от документа става ясно, че ще се пишат нови длъжностни характеристики на служителите, което може да доведе до уволнения. До съкращения може да се стигне и при преструктуриране на звена. До 1 януари ще трябва да са готови нови печати, табели и ползвани от митницата формуляри.

Вторият етап ще е институционалното развитие и укрепване на единната агенция след 1 януари 2015 г. В документа в прав текст е заявено, че едва на този етап, постфактум след сливането, ще се прави детайлен бизнес и функционален анализ с цел пълна интеграция на структури, процеси, ИТ системи. На фона на цялото бързане тук изрично се подчертава, че подобна цялостна интеграция отнемала в други държави на ЕС период от 5-7 години. За да се гарантира провеждането на реформата, щели да бъдат определени ключови служители, които да играят ролята на "агенти на промяната". Техният статут според концепцията ще бъде гарантиран.

"Това е абсолютна авантюра. Сливането на НАП и митниците не е като да се слеят два ученически класа в един. Митниците извършват дейности, които за НАП са абсолютно непознати - борба с наркотрафика, контрабанда на оръжия, никой в НАП не разбира от мита, не разбират и от събиране на ДДС на границата", коментира депутатът от БСП Георги Кадиев. Според него от сливането ще има само един плюс - по-малко обща администрация, и много минуси. "Това ще е стрес за цялата администрация, огромно количество хора ще напуснат, приходи няма да има", коментира Кадиев.

Срещу сливането се изказа наскоро и шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов. "Недопустимо е при провален бюджет за 2013 г., при провален бюджет за 2014 г. да се срива и бюджетът за 2015 г. Всички държави, които са предприемали такава стъпка, са я правили поне 2-3 години, ако въобще се прецени, че подобно решение е необходимо. Част от европейските страни, въвели подобна интеграция, започват да се отказват от нея", коментира Танов. Според него създаването на такава мегаагенция няма да е работещо решение за България и е недопустимо да се тръгва към това, без да са анализирани всички ползи и минуси.