Смъртността от рак на простатата у нас продължава да расте
Смъртността от рак на простатата у нас продължава да расте / снимка: sxc.hu
Смъртността от рак на простатата у нас продължава да расте
75874
Смъртността от рак на простатата у нас продължава да расте
  • Смъртността от рак на простатата у нас продължава да расте

България и Румъния са единствените страни в Европа, в които смъртността от рак на простатата продължава да расте. Във всички останали държави на Стария континент смъртността се понижава от 1995-а година насам, съобщи националният консултант по урология проф. Алесксандър Хинев. Една от причините за тревожните данни у нас е късното диагностициране на заболяването. Специалистите припомнят, че рискът от развитие на рак на простатата се увеличава 12 пъти ако човек има двама или повече роднини със заболяването.

Ракът на простата у нас е на второ място по честота след рака на белия дроб, припомня проф. Хинев и добавя, че всяка година у нас със заболяването се диагностицират около 2000 души.

„Интересно е, че смъртността в България и Румъния продължава да расте, за разлика от всички останали европейски страни, където от 95 година насам този показател започна да пада. Причините са комплексни и една от тях е, че заболяването, за съжаление, се открива твърде късно. Малко мъже посещават уролог за профилактичен преглед. Същност нашата роля, като лекари, е да обърнем тази крива на смъртността надолу в следващите години", допълни проф. Хинев.

Заболяването се открива по-често в големите градове. Водеща тук е морската ни столица с 34 заболели на 100 000 души. За да се промени тази статистика специалистите съветват всеки мъж, на възраст над 45 години, веднъж годишно да посещава уролог. Симптомите на рак на простатата коментира председателят на Българското онкологично дружество проф. Асен Дудов.

„Често пъти съвпадат със симптомите на доброкачествено разрастване на простата, които често се наблюдават при мъжете към средата на 40-те години и 50-те години. Тоест това е затруднение при уриниране, забавяне на процеса на уриниране, дискомфорт в малкия таз, по-честото ставане нощем. Коварното е, че може да няма никаква симптоматика, така че заболяването да расте подмолно и да се открие едва в стадий, в който вече има метастазиране. Затова е уместно от 45-ата година нагоре да се правят профилактични прегледи при уролог", каза проф. Дудов.

В края на следващия месец в четири български града ще се проведат безплатни профилактични прегледи за заболяването. Това са София, Пловдив, Варна и Плевен, а за клиниките ще ви информираме допълнително.