60 % от случаите на рак на шията и на главата се откриват в късен стадий
60 % от случаите на рак на шията и на главата се откриват в късен стадий / Sofia Photo Agency, архив
60 % от случаите на рак на шията и на главата се откриват в късен стадий
75907
60 % от случаите на рак на шията и на главата се откриват в късен стадий
  • 60 % от случаите на рак на шията и на главата се откриват в късен стадий

60 % от пациентите с рак на шията и на главата се диагностицират в късен стадий. Това информират лекари и пациенти, като уточняват, че при ранно диагностициране, преживяемостта от тези видове рак е от порядъка на 80 или 90 процента. За съжаление обаче честотата на въпросните заболявания нараства и България не прави изключение. Независимо, че тези тумори се срещат по-често при мъжете, вече боледуват все повече жени, увеличават се и случаите на тези видове рак във възрастта под 40 години.

7000 души са били диагностицирани в България за периода от 2006-а до 2010-а година с рак на главата и шията. Големият проблем у нас е, че тези болни достигат късно на точното място и при точните специалисти, посочват медиците.

Коментира лъчетерапевтът от столичната болница „Царица Йоанна - ИСУЛ” проф. Татяна Хаджиева:

"Имате шест симптома, които трябва да ни обръщат внимание, ако трае повече от три седмици. Това е пресипналият глас, като искам да направя веднага една забележка - не си мислете, че той се дължи на тютюнопушенето, защото сте свикнали гласът ви да е пресипнал. Ако повече от три седмици този глас е променен, обезателно се обърнете към специалист. Така че като първо е пресипналият глас. Второ, болка по езика и ранички по езика, които могат да бъдат причинени и от лоши зъби, а и просто от неща, които сте яли - дразнещи храни и т.н., също трябва обезателно да се обърнете, защото това говори за рак на езика. Ако има кървене от носа, което продължава много, тъй като често човек има кървене от носа, то обикновено се дължи на повишаване на кръвното налягане. Това е една защита на организма. Но ако то продължи, а не е инцидентно, обезателно това са съмнения за заболявания в областта на синусите. При трудно преглъщане, защото човек все пак може да се разболее от нещо и да има трудно преглъщане, но ако то продължи повече от три седмици, един от най-лошите и най-тежките симптоми за рак", обясни специалистът.

Но има ли някаква промяна в областта на ушите, носа и гърлото, което трае повече от три седмици и не минава, това не е обикновена вирусна инфекция, това не е обикновена ангина, отидете на специалист, допълни проф Хаджиева.

Рисковите фактори за развитие на подобни тумори са на първо място тютюнопушенето, консумацията на алкохол – повече от три питиета дневно при мъжете и над две напитки при жените, както и инфекцията с човешки папилома вирус, информират специалистите.