Университети и работодатели дискриминират хора с псориазис
Университети и работодатели дискриминират хора с псориазис / Sofia Photo Agency, архив
Университети и работодатели дискриминират хора с псориазис
75908
Университети и работодатели дискриминират хора с псориазис
  • Университети и работодатели дискриминират хора с псориазис

Лечението на пациентите с кожното заболяване псориазис започва да се покрива от Здравната каса едва когато болестта засегне над 70% от кожата им. Ако болните са в по-добро състояние, те трябва сами да заплащат своите кремове, шампоани и хапчета, като цената на един медикамент може да достигне 80 лв.

Това каза пред Дарик Ива Димова от Асоциацията на хората с псориазис в България.

Тя добави, че същевременно у нас тези болни са дискримирани от работодатели - хотелиери и ресторантьори. Независимо, че заболяването не е заразно, в България имало дори университети, в които хора не могат да кандидатстват, само защото имат псориазис.

У нас от псориазис страдат между 90 000 и 130 000 души. Една от тях е Ива Димова, която се бори със заболяването от 30 години:

„Това е автоимунно заболяване, което има кожен израз. Може да засегне вътрешни, полови органи, очите. Фактор за появата му е стресът на първо място. Няма пол и възраст, може да се отключи по всяко време. Също така инфекции на горнодихателните пътища - бронхити, пневмонии, могат да бъдат отключващ фактор".

Здравната каса обаче покрива лечението на пациентите с псориазис, чак когато той засегне над 70% от кожата им.

„Може да е само 5% от кожата засегната. При мъжете може да е върху половите органи и това е много болезнено. Не е нужно да се чака да се влошиш, да стигне 70%, за да можеш да минеш на скъпа терапия. Докато не стигнеш до най-тежкото положение, не се поема от Здравната каса", добави Димова.

Все още, за съжаление има доста хора със псориазис, които са дискриминирани, добавя тя:

„Те се крият, не обичат да дават гласност на това нещо, да се оплакват пред медиите. Все още има университети, където не могат да кандидатстват хората с псориазис. Има работодатели - хотелиери и ресторантьори, които не взимат на работа хората с псориазис, за да не са неприятна гледка - това не е нормално".

Като положителен Ива Димова отчете фактът, че за първи път от тази година лечение на псориазис се покрива от Здравната каса:

„И другото, което е много важно - псориазис не се излекува никога. Ако някоя клиника, болница, доктор, знахар обещава цялостно и завинаги излекуване, да знаете, че е шарлатанин".