Митрополит Николай ще подстриже 11 деца от неделното училище в Кърджали в чин „Иподякон”
Митрополит Николай ще подстриже 11 деца от неделното училище в Кърджали в чин „Иподякон” / netinfo

11 деца от неделното училище към средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча” в Кърджали ще бъдат подстригани от пловдивския митрополит Николай в чин „иподякон” – първата йерархическа степен при православната църква. Това ще стане по време на празничната света литургия в събота, която ще отслужи дядо владика по повод освещаването на новопостроеното неделно училище в храма.

След службата, децата водени от митрополита ще поведат  литийно шествие от храма до неделното училище, пред което ще бъде отслужен молебен за децата на Кърджали. В тържеството, освен деца от Кърджали, ще присъстват и деца от други градове, които с църковни песнопения и стихчета ще поздравят децата на Кърджали. В този ден, ще се отдаде възможност на всички гости да надникнат в стаите пригодени за вероучение, да се запознаят с дейността на децата и да напишат послание за спомен в дневниците на училището.

Специална видео стена ще излъчва заснетите досега от децата театрални постановки – „Притчата за Блудния син” и „Йосиф и неговите братя”, както и двете послания изпратени до всички деца по света по случай Рождество христово.

От църковното настоятелство канят кърджалийци да присъстват на светата литургия и участват в литийното шествие по повод освещаването на неделенто училище към средновековния манастир «Свети Йоан Предтеча».