Бакалов е склонен да остане министър на МВР, но при определени условия
Бакалов е склонен да остане министър на МВР, но при определени условия / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Ако ми бъде предложено да бъда министър в редовния кабинет, ще поставя моите условия. Това отговори служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов на журналистически въпрос в парламента.

Той обясни, че изискванията му ще са свързани с осъществяване на определени реформи, с реално въвеждане на деполитизацията на системата, подготовката на полицейския състав на улицата.

Разработвам проект и се надявам той да получи и външно финансиране за подготовка на полицейския състав, който пряко комуникира с хората, каза Бакалов и добави, че в 90 процента дейността на служителите трябва да е свързана с помощ към хората, а само 10 процента с репресия.

Запитан дали е говорено вече с него, Бакалов каза, че не вижда още да се задава правителство. Нека да изчакаме, в края на краищата в политиката е много важно човек да е търпелив и спокоен, обясни министърът.

Той отговори на репортерски въпрос, че няма информация да се ползват съществуващи наркоканали, за да се вкарват в страната имигранти. Бакалов посочи, че биха били необходими още около 1200 служители допълнително в МВР. По-рано в пленарната зала той поясни, че е предложил промяна в правилника на МВР, която да позволи увеличаване на състава на ведомството.

Източник: БТА