Виртуална попзвезда завладя Япония, изнася концерти и в САЩ (ВИДЕО)
Виртуална попзвезда завладя Япония, изнася концерти и в САЩ (ВИДЕО) / screenshot/YouTube

Поредната мания, завладяла Япония - виртуалната поп-звезда Хацуне Мику, вече стигна до САЩ и изнесе концерт в Ню Йорк, съобщи в. "Дейли мейл".

Компютърно генерираният образ изпълнява песни, композирани от феновете с гласов софтуер. Хацуне Мику вече се представя на стадиони, претъпкани с публика.

Хацуне Мику е създадена първоначално от компанията за музикална технология "Криптън" като талисман на софтуера Вокалоид 2 през 2007 г. Тя вече може да се похвали с огромен брой фенове в Япония, които пишат песни за нея и редовно ходят на концертите й. Миналата седмица виртуалната попзвезда пя в залата "Хамърстийн болрум" в Манхатън, която е с 3500 места. Името Хацуне Мику означава "първият звук от бъдещето".Виртуалната певица прилича на 16-годишно момиче с дълга конска опашка. Гласът й е моделиран по този на актрисата Саки Фуджита. Тя пее и танцува, разговаря с публиката. Като виртуална звезда може да си позволи и неща, немислими за останалите певци, например да експлодира на сцената в светлинни фойерверки. Музиката и образът й вече са толкова популярни, че билетите за турнето й са разпродадени. Феновете й я посрещат като истинска звезда.

Един от най-интересните аспекти на това явление е фактът, че песните й са дело на феновете й. Така те боготворят не само идол, а и себе си. В репертоара на Хацуне Мику има над 100 000 песни. Клиповете й в YoutTube са над 170 000.

Хацуне Мику е пяла дори с Лейди Гага на бала й Артпоп в Атланта през май.

В началото на годината холограма на Майкъл Джексън бе прожектирана на церемонията за наградите на Билборд в Лас Вегас. Образът на покойния певец пя и танцува досущ като него и предизвика овациите на публиката.

Източник: БТА