Пациентите с остеопороза ще продължават да заплащат по 200 лв. месечно за лекарства
Пациентите с остеопороза ще продължават да заплащат по 200 лв. месечно за лекарства / снимка: Dariknews.bg, архив
Пациентите с остеопороза ще продължават да заплащат по 200 лв. месечно за лекарства
75937
Пациентите с остеопороза ще продължават да заплащат по 200 лв. месечно за лекарства
  • Пациентите с остеопороза ще продължават да заплащат по 200 лв. месечно за лекарства

Пациентите с остеопороза у нас ще продължават да заплащат по 200 лв. месечно за поддържащите си лекарства заради административни неуредици от страна на Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствата. Това съобщиха пред Дарик пациентски организации, като уточниха, че държавата заплаща едва 25% от лечението на тези болни.

Това лято предишното ръководство на Здравното министерство дава становище, че този процент е необходимо да се вдигне поне до 50.

От ръководството на Съвета по цени на лекарствата обаче не взели под внимание препоръката, а пожелали да получат ново становище, този път от настоящото ръководство на ведомството.

У нас от 426 000 пациенти с остеопороза се лекуват едва 13 000. Според лекарите, занимаващи се с това заболяване, броят на лекуващите се у нас е толкова нисък заради ниския процент от лечението, който се покрива от Здравната каса.

Едва 1/4 от нужните лекарствата се покриват, останалите 3/4 си ги плащат болните, коментира Иван Димитров, председател на Федерация Български пациентски форум: „Остеопорозата в България за поредна година е 25%, което само по себе си е спиране на възможност и обричане на тази пациенти. Не може най-бедната нация в ЕС да си позволи само за едното си заболяване да си доплащаш по 200 лева на месец".

Според Димитров през юли бившият председател на Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствата проф. Татяна Бенишева обяснила, че за да се вдигне процентът от лечението на тези болни, който касата покрива, е нужно становище на Здравното министерство: „Такова становище даде професор Славов в качеството си на заместник-министър на здравеопазването. Проф. Бенишева не само че не взе под внимание становището, ами забави абсолютно целия процес. Парадоксът е, че тя пожела ново становище от новия министър, което е абсурдно".

Така болните с остеопороза изпадат в ситуация, която не дава отговор на въпроса, докога ще си плащат лекарствата. „Ако настоящият министър даде становище, че препотвърждава становището от предходния, след една седмица този министър вече ще е бивш. Отново ли ще искаме и кой има правото, и в коя здравна институция в тази държава да пренебрегва становището на министри и зам.-министри".

Проф. Татяна Бенишева не бе открита за коментар. От пациентската организация са категорични, че ако държавата продължи да не обръща внимание на пациентите с остеопороза, ще се обърнат към съда.