Михаил Миков: Обществото ни е болно от несправедливост
Михаил Миков: Обществото ни е болно от несправедливост / снимка: БГНЕС, архив

Коалиране между лявото и дясното трябва да става при достатъчно възможности и ясни цели. Не може левицата да участва в управление, за да изпълнява дясна политика. Това заяви пред бТВ председателят на БСП Михаил Миков.

По думите му при сегашните условия е невъзможна голяма коалиция, тъй като тя се прави с големи партньори, а в случая ГЕРБ имат 84 депутата, БСП - 39. Той не скри, че е имало политици, които са смятали за възможно, при определени условия, БСП да участва в управлението. „Аз не съм от тях”, категоричен бе лидерът на социалистите.

Обществото ни е болно от несправедливост, констатира още Миков. Така той обясни първата законодателна стъпка на левицата в парламента - внасянето на законопроект за прогресивно подоходно облагане, който ще внесе повече справедливост при облагането на различните социални групи и ще даде глътка въздух на хората с най-ниски доходи.

За кризата с КТБ Михаил Миков заяви, че оздравяването или фалитът на банката е изцяло в правомощията й. По думите му оздравяване ще има, ако има желаещи да инвестират, ако няма и ако състоянието е такова, каквото е описано - ще има процедура по несъстоятелност. „Въпросът е всичко това да става ясно, прозрачно и без зад него да надничат едни или други интереси. КТБ, освен банка в тежко състояние, е и ключ към 12% от българската икономика”, каза още лидерът на социалистите.