Отбелязваме Международния ден на Черно море
Отбелязваме Международния ден на Черно море / Дарик Варна, архив

Международният ден на Черно море се чества на 31 октомври. Датата е определена за празник на Черно море през 1996 г. на среща на министрите на околната среда на България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна, с цел да бъде привлечено вниманието на обществеността върху усилията за опазване на Черно море.

На тази дата се отбелязва годишнина от подписания в Истанбул стратегически план за действие за опазване и възстановяване на Черно море. Стратегическият план поставя конкретни цели, свързани с намаляване на замърсяването на Черно море от източници на сушата, от корабоплаването, както и от постъпващото замърсяване вследствие на вливащите се в морето реки.

Черно море има обширен водосборен басейн, в който се вливат повече от 300 реки. Около една трета от сушата на Европа принадлежи към водосборния басейн на Черно море, а втората, третата и четвъртата по големина реки на Европа се вливат в Черно море и в свързаното с него Азовско море. Площта на водосборния басейн на Черно море е над 2,3 млн. кв.км.

Денят на Черно море се отбелязва традиционно и в Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна, като черноморски страни по Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване.

По повод Международния ден на Черно море Басейнова дирекция за Черноморски район - Варна ще извърши пробонабиране от морските води. Съвместно с Регионалната лаборатория при Изпълнителна агенция по околна среда ще бъдат взети проби от водите край вълнолома на Морска гара, които ще се анализират по четири физико - химични елементи за качество: разтворен кислород, соленост, pH и температура.

31 октомври е обявен и за Ден на отворените врати в Басейнова дирекция. Всички желаещи да се запознаят с работата на експертите във връзка с прилагането на Рамковата директива за морска стратегия и да научат повече за чистотата на морските води, могат да посетят дирекцията, която се помещава на ул. „Ал.Дякович" 33.

Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) организира национална обществена дискусия за замърсяването на морските води, която ще се бъде открита от 9,30 часа в хотел „Галерия Графит". На събитието ще бъдат представени най-съвременните факти за морските отпадъци и тяхното въздействие на местно, национално и международно ниво. Ще се даде възможност на аудиторията да изрази своето мнение за това как бихме могли да се справим с този екологичен, икономически и здравен проблем.

Форумът ще се излъчва пряко от Варна по БНТ2, както и ще може да се гледа онлайн от 100+ виртуални участници от цяла България в специално разработена електронна
платформа - http://events.netwave-bg.com/ubbsla.php.