Резиденцията на Ердоган забулена в държавна тайна
Резиденцията на Ердоган забулена в държавна тайна / снимка: БГНЕС

Под заглавие "Аксарай се оказа държавна тайна" в. "Заман" цитира председателя на Камарата на архитектите на турската столица Тезджан Каракуш, който е шокиран от беззаконието около двореца. Според Каракуш за изграждането на пищната резиденция на терена на горския парк "Ататюрк" няма издадено разрешително, нито заповед за настаняването на президентската администрация в сградата. Първоначално Камарата на архитектите се обърна към Голямата градска община и поиска да се запознае с документацията.

От администрацията на държавната строителна агенция ТОКИ отговориха, че тя е държавна тайна и огласяването й би застрашило сигурността, поради което на архитектите е отказан достъп. Според тях със сигурност настанителна заповед няма. Те отправиха ново запитване, този път в Министерския съвет, а отговорът, получен още същия ден, ги стъписа - в него също се посочва, че става дума за държавна тайна, пише БГНЕС.

Жалко за такава държава, в която беззаконието се крие зад понятието "държавна тайна", казва Каракуш. "Ние не сме искали да видим проектните детайли, нито работния проект или местоположението на комплекса, искахме да се запознаем с документация, която би трябвало да е публична. Укриването на информацията означава потъпкване на правото. Очевидно става дума за незаконно строителство. Поради това ще сигнализираме прокуратурата и ще поискаме да бъде повдигнато обвинение срещу авторите на това престъпление", категорично заяви Тезджан Каракуш. Шефът на строителната камара в Анкара уточнява, че в отговора от строителната агенция в частта за терена от названието му е извадено името Ататюрк.

"Безспорно е, че с решението на Общинския съвет при Голямата община името Ататюрк е заличено. В това няма нищо случайно. Държавните институции в Турция не ползват името на Ататюрк до следващо нареждане, но не признават открито това", коментира Тезджан Каракуш.