Борисов е готов да върне мандата, всичко върви по план според Реформаторите
Борисов е готов да върне мандата, всичко върви по план според Реформаторите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов е готов да върне мандата, според Реформаторите всичко върви по план
75964
Борисов е готов да върне мандата, според Реформаторите всичко върви по план
  • Борисов е готов да върне мандата, според Реформаторите всичко върви по план

Поредни разговори между ГЕРБ и Реформаторския блок за бъдещето на правителството. Сутринта лидерът на герберите Бойко Борисов призна, че не е оптимист за съставянето на кабинет, но следобед двете политически сили отново говориха над два часа. Борисов предупреди, че е готов и да върне мандата за съставяне на правителство.

Дали вижда в реформаторите стабилен партньор и искали ли са действително половината министерства в бъдещия кабинет, бяха въпросите, на които лидерът на герберите Бойко Борисов предпочете да не отговоря на този етап. Призна обаче, че не е оптимист за съставянето на правителството.

"Към днешна дата не съм оптимист. Затова съм казал до понеделник преговорния екип в най-спокойна атмосфера, която сме предоставили, да се опитат да вземат решение. Като не стигнем до споразумение, взимаме мандата, връщаме гов сряда и отиваме на избори", каза лидерът на ГЕРБ.

Минута след това обаче Борисов допусна да се върви и към правителство, подкрепена само от ГЕРБ, по това ще трябва първо да бъде обсъдено с депутатите му. Няколко часа по-късно представители на двете политически сили проведоха поредна среща. След нея пък стана ясно, че утре реформаторите трябва да представят своите виждания за следващия кабинет, както и предложения за структура на правителството и предложения за министри.

"Не усетих никакво напрежение. Естествено, че когато си мандатонсител и носиш отговорността за съставяне на правителство, каквато носи Бойко Борисов, той иска да види бързи резултати, ние искаме да видим сигурност. В последна сметка сигурността и стабилността беше част от призива и лозунга на ГЕРБ. Така че мисля, че биха могли да проявят разбиране", коментира Меглена Кунева.

"Ситуацията е динамична Това че днес е постигнат напредък, не означава, че утре този напредък не може да бъде унищожен. Оптимизъм и песимизъм са малко или много фриволни категории. В настоящата ситуация не разсъждавам в такива", заяви Томислав Дончев.

Следващата среща между ГЕРБ и Реформаторския блок ще бъде в неделя на обед.