Цачева започнала чистка в НС
Цачева започнала чистка в НС / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на БСП Михаил Миков коментира уволненията на хора от администрацията в Народното събрание.

"Научих, че Цецка Цачева е инициирала уволнението на повече от 30 човека от администрацията на Народното събрание. Единственият критерий, по който са подбирани уволнените, е фактът, че тези служители са постъпили на работна през последната година и половина", посочва Миков, цитиран от БГНЕС.

Закрит е отделът за анализ на ефекта от законодателството, който имаше за основна задача да следи за качеството и хомогенното прилагане на законите. Сериозно ощетена е програмата "Студенти на стаж в парламента", която беше тотално пренебрегната и при предходното управление на ГЕРБ. Уволнени са десетината току-що завършили юристи, които назначихме в Народното събрание, за да трупат опит и да получат своя шанс за развитие в България.

"Голямата част от тези хора нямат нищо общо с БСП, никога не са работили в партийната ни централа. Уволнените са хора с висше образование, с квалификация и идеи, които няма да останат реализирани в 43-тото Народно събрание под председателството на Цачева", подчертава Миков.

Според него случилото се не е нищо друго, освен дребнава политическа чистка.
"Това е проява на краен, безогледен и арогантен стил. Това не е реваншизъм, защото в 42-рото Народно събрание подобни чистки не е имало. Това е проява, която игнорира всякаква политика, насочена към развитието на млади професионалисти и поставя под въпрос решението им да търсят развитие у нас. Това е акт, който не стимулира диалога и търсенето на съгласие", категоричен е лидерът на БСП лява България.

Той призовава всички, които са уволнени от Народното събрание през последните дни, да потърсят защита на своите права, включително по съдебен ред. "Експертите на БСП ще са насреща, за да предоставят такава защита на пострадалите от масовото уволнение на служители в Народното събрание ", добавя Михаил Миков.