Започва изграждане на църквата „Св. Петка” в парк Юнак в Сливен
Започва изграждане на църквата „Св. Петка” в парк Юнак в Сливен / община Сливен

Сливенският митрополит Иоаникий, в съслужие в отец Силвестър и отец Евгений, прочете молитва за успех при изграждането на новата църква „Св. Петка” на хълма, в източната част на парк Юнак в Сливен.

На церемонията, състояла се на 31 октомври, присъства кметът на Сливен Кольо Милев, дарители и граждани.

Сливенският Владика благослови начинанието и пожела този храм да бъде завършен без никаква пречка. „Този квартал има нужда от духовен светилник”, посочи той и обеща да дари лични 1000 лв.

Преди няколко години  митрополит Иоаникий освети  мястото и положи основния камък. Сега с усилията на бизнесмени, проектанти и ддарители започва изграждането на храма на името на преподобна Параскева, св. Петка.

Кметът Милев благодари на хората, предприели това дело и изрази надежда до лятото на следващата година църквата да бъде завършена. „Надявам се много хора да се включат и да се случи обещаното, без да се пречи на направеното в парка.”

Проектът е дарение от проектантите арх.Тихомир Ташков, инж.Даниела Иванова, инж.Добрин Иванов, инж.Станимир Ангелов и инж.Боряна Видинова. Църквата е трикорабна, традиционен православен храм с притвор, наос и олтар, на площ от 250 кв.м., съобщи арх. Ташков.