Концернът Ндрангета
Концернът Ндрангета / БГНЕС

На мафията в Южна Италия вече изобщо не ѝ се налага да прониква в държавните структури. Защото мафията - това е държавата, пишат две германски издания по повод предстоящото догодина в Милано световно изложение ЕКСПО.

Прокуратурата в Милано е започнала операция, в хода на която досега са арестувани 13 членове на калабрийската мафия Ндрангета. Обвиненията срещу тях са за сплашване, пране на пари и даване на подкупи. Те са разследвани във връзка с две спечелени обществени поръчки на стойност 450 хиляди евро около организирането на миланското изложение. Единият проект е за изграждане на ново околовръстно шосе, което трябва да разтовари трафика по време на изложението. За да си осигури поръчката, мафията е действала с подставена фирма, пише вестник "Ди велт". Чрез елементарен трик главният заподозрян Джузепе Галати е успял да надхитри властите: Галати, който излежава присъда, е прехвърлил строителната си фирма на своя шурей, който досега не е бил разследван. Така фирмата на Галати става подизпълнител на голяма строителна фирма от Модена, спечелила поръчка от световното изложение.

Тези разкрития само засилват убеждението, че големите събития се използват като параван за тъмни сделки. Италианската прокуратура се е намесвала вече няколко пъти - само тази година са извършени над 80 обиски на жилища по сигнали за корупция. Разходите по организирането на изложението са космически - италианската държава трябва да отдели 1,3 милиарда евро, от частни компании ще постъпят 350 милиона, страните-участнички ще внесат още един милиард. Общият плюс от изложението за италианската икономика се очаква да бъде около десет милиарда евро.

Мафията като фирма

Калабрийската Ндрангета днес носи повече белезите на фирма, отколкото на престъпна групировка. Така тя идеално съответства на представата за модерен капитализъм, пише в "Зюддойче цайтунг" италианският писател Марио Фортунато. Само допреди няколко десетилетия различните мафиотски организации като Камора, Ндрангета или Сакра корона се явяваха един вид гаранти на социалната стабилност в бедните южни райони на Италия. Там държавата функционираше изключително зле, докато мафията осигуряваше помощ и закрила за най-нуждаещите се. С течение на времето мафиотските организации успяха да изградят паралелни на държавните структури и сложна мрежа от връзки. И срещу оказваната помощ за запазване на социалния мир, на мафията бе позволено да трупа печалби.

Тази схема, която в предишни десетилетия винаги е намирала и своите политически поддръжници като например Джулио Андреоти, днес е изживяла времето си, продължава Фортунато. Никога досега представители на политическата класа в южна Италия не са били така обстойно разследвани за престъпления, както в наши дни. Преди две години беше разпуснат парламентът в Реджо Калабрия - най-големия град на областта - поради това, че мафията е проникнала навсякъде в органите на местната власт. Калабрийската Ндрангета има свои хора в политиката дори и в Северна Италия, в Ломбардия. По този повод Фортунато прави следния извод: италианската политика и организираната престъпност никога не са стояли толкова близо.

Политиката загуби битката

Опитът от последните десетина години показва, че в Калабрия междувременно мафиотът и политикът са не само много близки, но и са идентични лица. Мафията вече няма нужда от свои хора в държавните институции, защото самата тя е станала институция. В същото време и политиката вече е друга. Тя се провали в усилията си да се справи с Калабрия, да развие района, да пресече корупцията - в Южна Италия политиката загуби тотално битката с мафията. Тя от своя страна престана да бъде другата, тъмната страна на политиката и се превърна в част от нея и от бизнеса. Важна роля в този процес изиграха двайсетте години управление на Силвио Берлускони, за които емблематична бе максималната симбиоза между държавни дела и частни сделки.

Днес калабрийската мафия е водещ играч на световния пазар на дрога. Тя търгува с оръжие и хора, държи нелегални сметища и пере пари. Междувременно навлезе и в строителния бранш и здравеопазването. Калабрийската Ндрангета се е превърнала в голям концерн с предполагаем годишен оборот от 53 милиарда евро, пише още Марио Фортунато.