Западни вестници за казуса с КТБ
Западни вестници за казуса с КТБ / снимка: БГНЕС, архив

Няколко западни издания поместват информации и коментари за две събития в България от вчера - отнемането на лиценза на КТБ и споразумението за коалиционно правителство.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че фалитът на банката е първият в Източна Европа след банковата криза в региона през 90-те години. И понеже КТБ отдавна е финансов брокер на елита в България, нейното рухване хвърля светлина върху връзката между бизнеса и политиката в България. В статията се цитира мнение на български експерт, според когото тази банка е имала влияние в политически кръгове, което е помогнало за нейното бърза разрастване. "Но това бързо разрастване, не е било върху солидни основи, а банката е следвала корупционни практики", твърди експертът.

Банкрутът на КТБ мое да доведе до внасянето на съдебни искове към държавата от големите акционери и вложители, посочва нюйоркското издание.

Професорът по икономика в университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор Стив Ханке, който е познавач на България, казва пред вестника, че случилото се сега с КТБ е "част от модела след разклащането на комунизма в България през 1989 г.". По думите му този "смъртоносен коктейл" се състои от "частни лица с тъмна репутация", примесени с "български политици, на които човек изобщо не може да има доверие". И всичко това "винаги завършва със сълзи", заключава пред "Ню Йорк таймс" Ханке.

"Файненшъл таймс" привежда заключението в одиторския доклад на "Ернст енд Йънг Делойт България" и AFA, че банката е "следвала неконвенционални и некоректни бизнес практики, като е извършвала сложни операции с цел да се прикрие същността на сделките и трансакциите". Отпускането на кредити е ставало чрез специално създадени компании посредници (special purpose vehicle), холдингови компании и други подобни, което е несъвместимо с почтената банкова практика", пише в доклада, цитиран от изданието.

Деловият вестник обръща внимание и на вестта, че номинираният за премиер на България Бойко Борисов е представил състава на своето правителство на малцинството, което "Файненшъл таймс" окачествява като "крехко". Сред първите задачи на Борисов са възстановяването на стабилността след двата избора на парламент в рамките на 16 месеца, както и възстановяването на доверието в банковата система след рухването на КТБ (четвъртата по големина банка в България) и заради вероятното уволнение на управителя на БНБ заради лошия надзор.

Българската икономика понесе удари под управлението на ръководеното от социалистите правителство - рязък спад в чуждестранните инвестиции и блокирането на милиони евро от фондовете на ЕС заради корупцията при търговете за тяхното усвояване в инфраструктурата и проекти за регионалното развитие, пише "Файненшъл таймс". (БТА)