7 000 000 кубчета лед за турнето на Държавния балет на лед от Санкт Петербург
7 000 000 кубчета лед за турнето на Държавния балет на лед от Санкт Петербург / снимка: АРТ БГ

Цяла плеяда от шампиони и „майстори на спорта" на Русия ще пристигнат във В. Търново. Гастролът им в България е под патронажа на руския посланик  у нас Ю. Н. Исаков и под ръководството на арт- директора, главен хореограф, бивш солист на световно известния Мариински балет, заслужил художник на Русия Константин Расадин. Участвал в представленията заедно с Михаил Баришников и Наталия Макарова.

Според организаторите от АРТ БГ, 7 000 000 кубчета лед са необходими за предстоящото турне на  Държавния балет на лед от Санкт Петербург. Построяването и обезпечаването на съоръженията, необходими за шоуто, е истинско инженерно и логистично предизвикателство. Около 3000 килограма лед са нужни за едно представление, а гастролът на балета ще мине през Варна, Бургас, Велико Търново и София - 8 представления за 12 дни. Програмата на артистите и спортистите от трупата е доста натоварена и по тази причина всички от екипа са на специален хранителен режим.

Директорът на балета Константин Расадин обещава неподражаеми изпълнения, най-високо спортно майсторство,приказна атмосфера и незабравими мигове в компанията на „господарите" на леда: Екатерина Костромина - шампион на Русия и национален състезател 2006-07 година, Олег Ягубков - майстор на спорта, по фигурно пързаляне  и шампион на Русия за двойки, Дария Капустинская - майстор на спорта по фигурно пързаляне и медалист за Националната Купа на Русия, Роман Зарутцкий - майстор на спорта за двойки по фигурно пързаляне и медалист за Националната Купа на Русия.

„Господарите на спорта", както ги наричат в родината им, идват у нас с две представления: „Лешникотрошачката" от П. Чайковски и „Пепеляшка" по С. Прокофиев. Представленията във Велико Търново са на 26 и 27 ноември в Дворец на културата и спорта „Васил Левски".