Спасиха 4500 души от безводие след укрепването на бреговете на река Върбица
Спасиха 4500 души от безводие след укрепването на бреговете на река Върбица / netinfo

4500 души бяха спасени от безводие, след като бяха укрепени бреговете на река Върбица, в района на три помпени станции. Това съобщи областният управител Бисер Николов след успешно приключилия проект за укрепването на бреговете и помпените станции  „Крилатица”,  „Островец” и  „Бенковски – Дедец”. Проектът е на стойност 601 000 лева с ДДС, а парите са отпуснати от Междуведомствената комисия към Министерския съвет, уточни Николов.

„Възстанови се старото положение на коритото на река Върбица около три помпени станции по поречието й. Компрометиран беше брега на реката, който беше достигнал на 5 метра от кладенците, от които кирковчани черпят вода. Ако това не беше се случило имаше опасност над 4500 души да останат без вода”, разказа Николов.

По думите му проектът е изпълнен максимално бързо – за около месец. „Бързахме да изпреварим дъждовния период, за да може да не случи най-лошото, коментира областният управител.

Коритото на реката  и бреговете са били оформени чрез  почистване от наноси, дървета и храсти, чрез издигане на насипи и полагане на баластра и едроломен камък, а дпълнително рисковите участъци бяха укрепени чрез залесяване.