Ледени фигури, леден бар и 13-метрова елха за празниците в Русе
Ледени фигури, леден бар и 13-метрова елха за празниците в Русе / Thinkstock/Getty Images

Международен леден фестивал "Русе Айс Фест" с леден бар и 13-метрова елха са част от атракциите, които са включени в коледно-новогодишния фестивал през тази година, организиран от община Русе.

С ледения фестивал, който ще се състои от 10 до 15 декември, ще бъде възродена и една стара традиция. "Преди 100 години за първи път в България ледени фигури са правени в малка сладкарница в Русе, където собственикът й е ваял фигури от лед", разказа директорът на общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова. Сега, век по-късно, русенци ще могат отново да се насладят на чудните, отразяващи светлината, ледени творения.

Девет тона кристален лед идва от Гърция

Във фестивала ще участват 10 скулптори. От тях четирима са чужденци - от Канада, Унгария и от испанските градове Мадрид и Барселона. Свое творение ще представи и известният русенец Виктор Царски, който е един от скулпторите на ледения хотел в Швеция. "Той и тази година е поканен в Швеция, но след като приключи на 10 декември изявата му там, ще се включи във фестивала в Русе", обясни Петрова.

В "Русе Айс Фест" ще участват и скулптори, които през миналата година са ваяли фигури от лед в София. Петрова обясни, че по време на фестивала ще бъдат направени 10 ледени фигури - пет големи и още толкова малки. Работата на творците ще бъде свързана с темата на фестивала "Русе - град на свободния дух. Русе - град новатор".

"Изпратили сме списък със 121 неща, които са се случили за първи път в Русе и в България. Повечето от скулпторите ще работят върху темата за свободния дух, като ще могат да се видят фигури и на ангели", обясни Петрова.

"Ледът се произвежда в момента в Гърция в специални ледогенератори. Става дума за т.нар. кристален лед, за който външната температура не е от голямо значение, тъй като той започва да се топи при температура от 20 градуса. Проблем е пряката слънчева светлина и затова сме избрали по-сенчесто и усойно място в центъра на града", обясни Петрова. За фестивала ще бъдат доставени общо 60 ледени блока, които тежат близо девет тона. Всеки скулптор ще работи с между три и пет блока за големите фигури, а по един-два ледени блока ще са нужни за малките скулптури. "Творците ще ваят своите ледени фигури основно вечер и всеки, който иска, може да гледа как се случва това на живо", обясни Петрова.

Леден бар ще предлага напитки в ледени чаши

Докато русенци наблюдават ледения карвинг на живо, ще могат да си вземат напитка от другата атракция на фестивала - ледения бар. Той ще предлага различни питиета в ледени чаши. Петрова обясни, че всички ледени творения ще останат в градската среда до естественото им разтопяване. Церемонията по награждаването на скулпторите ще бъде на 13 декември. Предвидено е светлинно шоу върху леда, както и заря. По време на фестивала ще бъде организирана и работилница за деца, в която малчуганите ще рисуват с лед и ще правят различни фигурки. Програмата на "Русе Айс Фест" предвижда и ледено матине, а по време на фестивала за доброто настроение на посетителите, които се очаква да бъдат повече от 10 000 души, ще свирят групите "Анекдот" и "Рокада", както и струнен квартет "Интро".

13-метрова елха с LED-осветление ще радва русенци

Петрова обясни, че началото на коледно-новогодишния фестивал, който и тази година ще е изпълнен с най-различни събития, ще бъде поставено със запалването на светлините на коледната елха, което ще се случи на 8 декември. Става дума за 13-метрова елха с LED-осветление, на която русенци се радваха за първи път през миналата година. Изкуственото коледно дърво е с диаметър шест метра в основата, а звездата на върха на конструкцията е с размери 1,5 метра. Елхата е изградена от алуминиеви профили и се състои от 12 модула. Носещата конструкция е стоманена, а общото й тегло е близо 750 кг. По нея има 39 различни светещи елемента и украшения. Проектът за изкуствената елха бе направен специално за община Русе през миналата година, а съоръжението е на стойност 20 000 лева. Ирена Петрова каза още, че празничната украса по улиците на града тази година ще бъде допълнена с нови светещи елементи. Сред тях са и две стрингови дървета - LED-осветление, което създава илюзия за движеща се по вертикалата капка. През тази година община Русе е получила като дарение от рекламна агенция девет светещи трансперанта за улични булеварди, които ще бъдат монтирани в града. Коледно-новогодишният фестивал включва още много концерти, коледно надиграване, както и представяне на обичая Коледуване.

Източник: БТА