До 200 лв. глоба за собствениците на недекларирани автомобили
До 200 лв. глоба за собствениците на недекларирани автомобили / снимка: Пресцентър/ Община Горна Оряховица

От 20 до 200 лв. е глобата за собствениците на недекларирани автомобили. Санкцията за юридически лица и еднолични търговци е от 100 до 500 лв. Това е регламентирано в Закона за местните данъци и такси и трябва да се спазва от собствениците на новозакупени автомобили, напомнят от дирекция „Местни данъци и такси" в Община Горна Оряховица.

Дирекцията разполага с информация, получена от „Пътна полиция"- Велико Търново за всички собственици на автомобили, закупени през последните години. В срок до 28 ноември тези, които не са спазили 2-месечния срок за регистрация на МПС-то, трябва да го декларират в Дирекция „местни данъци и такси". Така ще платят минималната санкция, която за физически лица е 20 лв., а за фирми е 100 лв. След тази дата ще се пристъпи към принудително установяване на задълженията и глобите ще са значително по-големи, информират още от местната данъчна дирекция.

Предстои въвеждане на автоматизирана информационна система, която ще прави справка за платения данък при технически преглед на МПС-то. Онлайн системата ще обменя данни между общината и министерството на транспорта, с които в пунктовете за технически прегледи ще бъде проверявано дали собствениците на автомобили са си платили задълженията.

От дирекция "Местни данъци и такси" напомнят, че до края на годината касите в паричния салон ще работят без прекъсване на обяд. Работното време на служителите с граждани ще бъде от 8.30 до 15.00 ч. и от 16.00 до 17.30 ч. В периода от 15.00 до 16.00 ч. ще се извършва ежедневна обработка по приключване на оперативния ден.