Стойнев ще е критичен по социални теми
Стойнев ще е критичен по социални теми / Dariknews.bg, архив

„Очаквайте от БСП да бъде много по-активна и критична по общинските проблеми, особено в социалната сфера. Хората, с които разговарям, поставят като тема номер едно общинската жилищна политика по отношение на социално слабите семейства. Наистина ромският въпрос в кв. „Лозенец" е сериозен, общината се опитва да се справи, но решение на своите проблеми чакат и доста социално-слаби семейства и млади хора, които не са с ромски произход." Това заяви Драгомир Стойнев, депутат от Коалиция БСП лява България от Старозагорска област и зам.-председател на НС на БСП след срещите с граждани по време на първата му приемна в Стара Загора. Основното притеснение на хората бе да не бъдат орязани социалните плащания и да не се отнемат социалните придобивки от новото правителство - дали ще има коледни добавки, дали ще се увеличават пенсиите, дали ще останат замразени стажът и възрастта за пенсиониране.

Няма да подкрепим актуализацията на бюджета утре, заяви Стойнев по време на срещите си с гражданите на Стара Загора. Според него служебното правителство е направило прекалено големи разходи - преразпределило е допълнително 1 милиард лева и те не трябва да бъдат узаконявани чрез актуализацията на бюджет 2014 г. Той припомни, че правителството на Георги Близнашки спря програмата „Региони в растеж", но пък бяха дадени пари за Спортна зала в Пловдив и за увеличаване на средствата за администрацията на президента. Това са проекти, които не носят растеж и не трябва да бъдат узаконявани чрез актуализация според него. „Има риск да бъдем поставени в ситуация на свръх дефицит, за нас е неприемливо той да мине границата от 3%", заяви Стойнев.

По-рано той се срещна с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, за да обсъдят темите на взаимодействие между общината и народните представители от БСП, излъчени от региона. Според него, въпреки политическия сблъсък на национално ниво, депутатите от областта са длъжни да работят с местната власт по приоритети, които ще гарантират развитието на региона.

„Много бързо трябва да бъдат приети промените в Закона за държавната собственост, за да бъдат облекчени процедурите по отчуждаване на имоти при изграждането на инфраструктурни обекти. Така ще бъде гарантирано по-бързото изграждане на връзката между град Стара Загора и автомагистрала „Тракия", която е приоритетна за общината. Заради политическите договорки в групата на управляващите партии, за съжаление от 27 октомври до сега все още нямаме парламентарни комисии, което спъва законодателната дейност", заяви след срещата Стойнев. Освен за инфраструктура двамата разговаряха и за футбол. Депутатът обяви, че е против евентуални промени в параметрите на финансирането футболен клуб „Берое" при новите управляващи. Той поиска от кмета също да се противопостави в случай на действия, които биха променили финансирането на „Берое".„Въпреки натиска, в моя мандат като министър, аз не се съгласих да спра финансирането на клуба и да се бъркам в управлението му. Спортът не може да страда от партийни и политически интереси", заяви Стойнев.