Депутатите запазиха плоския данък
Депутатите запазиха плоския данък / снимка: БГНЕС

Депутатите отхвърлиха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Единият е внесен от "Атака", а другият - от "БСП лява България". И двата предлагаха да се премахне т.нар. плосък данък и да се въведе прогресивно данъчно облагане.

В гласуването по законопроекта на "Атака" гласуваха 155 народни представители, от които "за" бяха 41, "против" - 110, а четирима се въздържаха.

В гласуването по законопроекта на "БСП лява България" участваха 175 народни представители, от които 62 бяха "за", 112 - "против", а един се въздържа. За промените гласуваха от групите на "БСП лява България", Патриотичния фронт, Българския демократичен център, "Атака" и АБВ. Против гласуваха от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС.

В обяснение на отрицателния си вот Йордан Цонев от ДПС заяви, че без гласовете на Движението плоският данък вече щял да е в историята. Ако ДПС следваше опозиционния рефлекс и искането на всяка цена да не подкрепя, първата реформа щеше да бъде факт и тя нямаше да е в посока, в която РБ и ГЕРБ са заявили политика, посочи Цонев. Без ДПС ценностно мнозинство в този парламент не може да има, каза още той.

При дебатите по двата законопроекта в пленарна зала лидерът на "БСП лява България" Михаил Миков заяви, че данъчното облагане е част от усещането на гражданите за несправедливост. По думите му аргументите от типа - "вие го въведохте", сигурно имали своето основание, но 10-процентна ставка била въведена, когато икономиката е била в растеж. "Българският народ живее с усещането, че "болен здрав носи", каза Миков. Той посочи, че България е на първо място по бедност в ЕС и има най-висок процент бедни работещи. По думите му без да се стимулира потреблението, не може да има икономическо развитие. Според Миков икономически нужно за развитието на страната е въвеждане на прогресивно данъчно облагане.

Мартин Димитров от Реформаторския блок определи предложенията като популистки, тъй като през миналия мандат от БСП като управляващи са могли да въведат прогресивно данъчно облагане, но не са го направили, а сега като опозиция го предлагат. По думите му приходите от плосък данък са преизпълнени. Това е единственият данък, приходите от който дори в криза растат. "Дори в любимата Русия данъкът е плосък", отбеляза Мартин Димитров. Според него плоският данък създава стимули за доброволна събираемост.

Атанас Ташков от ГЕРБ заяви, че предложените законопроекти ще доведат до негативни ефекти. По думите му една от най-ефективните мерки за борбата с данъчното отклоняване е недопускане на наличие на различни данъчни режими. Валери Симеонов от Патриотичния фронт заяви, че подкрепят предложения от Михаил Миков законопроект.

Източник: БТА