Хиляди граждани се включват в залесяване  на парк „Боровец”
Хиляди граждани се включват в залесяване на парк „Боровец” / община Ямбол

Над 1000 ямболлии до момента са потвърдили участие в обявената от общината  общоградска залесителна кампания на парк „Боровец”.

Залесяването е насрочено за тази събота – 22 ноември и е най-мащабното от създаването на парка през 30-те години на миналия век. Съгласно изготвения проект е предвидено югоизточната част на хълма да бъде залесена с над 10 000 нови дръвчета. Част от тях вече са посадени. Залесителните дейности ще продължат и след 22 ноември до пълното изпълнение на проекта.

Намиращият се в североизточната част на хълм е най-голямата зелена зона в града. Тотално занемарен след промените от 1989 г. насам, някогашният парк се бе превърнал в пущинак, дървесните видове унищожени от летни пожари и непрестанни набези от незаконна сеч, което доведе до почти изцяло оголване на хълма. С цел възраждане на емблематичния за Ямбол парк, от две години общината предприема редица стъпки – първоначално бе обновена югозападната част от подножието на „Боровец” със средства по европейски проект.

Бяха засадени нови дървесни видове, обособени кътове за отдих, възстановено парково осветление. Впоследствие бяха изкоренени изгорелите от опустошителния пожар през 2013 г. дървета и храсти. След обработка на почвата се пристъпи към залесяване в южния участък от хълма, като до пролетта на 2014 бяха засадени над 1000 нови иглолистни и широколистни видове. Настоящата общоградска кампания отново ще направи хиляди ямболлии съпричастни към каузата за възстановяването на парка.

В залесяването се включват стотици граждани и организирани групи от училища, социални заведения, териториални звена на държавната администрация и много фирми. Инициативата се реализира със съдействието на Държавно горско стопанство „Тунджа” – Ямбол и  ДГС - Елхово, както и с активната подкрепа на военните формирования от гарнизон – Ямбол.

За опазване на парка от посегателства е въведена нощна охрана, а целият район ще бъде заобиколен със защитна ограда, чието изграждане е почти завършено. Подобна мярка, въведена миналата година за възстановената Градска градина, доказа вече своята ефективност.