ЕК одобри 39 от новите Оперативни програми по еврофондовете
ЕК одобри 39 от новите Оперативни програми по еврофондовете / снимка: Guliver/Getty Images

Европейската комисия е одобрила 39 от новите Оперативни програми по еврофондовете, но сред тях няма нито една българска. Това става ясно от и официалната информация публикувана на интернет-страницата на Комисията.

Брюксел очаква общо 535 оперативни програми от държавите-членки. Като служителите на ЕК са поставили нов краен срок за представяне на програмите, които биха могли да се одобрят преди края на годината или в началото на следващата. Новият срок е 24 ноември 2014 г., понеделник. Днес официално бе обявено одобрението и на последното Споразумение за партньорство между ЕК и държава членка на Европейския съюз, това с Ирландия.

Първото СП, което Брюксел одобри бе това с Дания на 5 май 2014 г. България бе 12-та държава-членка, която финализира стратегическия документ, на базата на който до 2020 година страната ни може да ползва ресурс от близо 16 млрд. евро. Споразумението за партньорство бе подготвено от правителството „Орешарски”, а официалното му одобрение дойде на 7 август 2014 г.

В следващите седмици България има шанс евентуално да получи одобрение единствено на новата ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Такъв шанс имаше и за новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020, ако обаче служебният министър на транспорта Николина Ангелкова не бе предприела действия по промяна на списъка от проектите, които могат да се финансират по еврофондовете. Действията на служебния кабинет, в лицето и на служебния вицепремиер Екатерина Захариева, бяха отхвърлени от Брюксел, но това доведе до фатално забавяне на програмата.

Тази седмица, на подпис, правителството на Бойко Борисов спешно одобри ОПТТИ 2014-2020 във вариант, който е близък до подготвения от кабинета „Орешарски” и я изпрати в Брюксел. Още две ОП бяха изпратени преди дни - „Региони в растеж” 2014-2020 и „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020. Финалните версии на ОП „Околна среда”, „Наука и образование на интелигентен растеж” и „Добро управление” все още не са готови.

Три държави членки - Дания, Литва и Латвия имат пълен пакет одобрени нови Оперативни програми. Германия има „зелена светлина” на шест оперативни програми, за които отговаря Генерална дирекция „Регионална политика” на ЕК, Франция - осем, Словения - три и Холандия с една.

Комисията уточнява, че според новите правила, Оперативните програми трябва да бъдат одобрени не по-късно от шест месеца от датата на подаването им, при условие, че държавата-членка се е съобразила изцяло със забележките на експертите на ЕК. Подчертава се също така, че новите правила целят много по-силен акцент върху резултатите от еврофондовете, заради което от решаващо значение при финализирането на новите програми ще е тяхното качество, за сметка на скоростта на тяхното одобрение.

„Основната цел е всички Оперативни програми по еврофондовете да бъдат одобрени до средата на 2015 г.”, посочват от ЕК.

Източник: БГНЕС