„Златен Пегас” за Крисия, за Свилена Дечева – награда „Никола Икономов”
„Златен Пегас” за Крисия, за Свилена Дечева – награда „Никола Икономов” / Радка Минчева, архив

Извънредна докладна записка ще влезе в дневния ден на Общинския съвет в Разград на редовната ноемврийска сесия на местния парламент. Предложението е за нови награди за българската призьорка  от Детската Евровизия Крисия Тодорова и за нейната музикална педагожка Свилена Дечева.

Наградата за Крисия е „Златен Пегас”. Пластиката с форма на кон с крила, чиито оригинал е открит в Разградско, се връчва на творци и дейци на културата и образованието с принос към популяризиране на културния живот на Разград. Призът е придружен с парична сума. Номинацията на Крисия е от Инициативен комитет, в който влизат всичките 33 общински съветници. „За краткия си житейски път Крисия Тодорова постигна в областта на музикалното изкуство значими висоти и даде поредното доказателство, че Разград е град с богат духовен живот и незаличими културни традиции.” – аргументират се местните парламентаристи. Крисия ще е най-малкият носител на престижната награда.

Предложението Свилена Дечева да получи наградата на името на разградския възрожденец Никола Икономов е също на общинските съветниици от четирите политически сили, които имат представители в Общински съвет-Разград.

„Упоритият труд, творческото отношение към работата и добрите педагогически умения атестират г-жа Дечева като  радетел за развитие на музикалната култура в нашия град и уважаван специалист. Под нейното вещо ръководство  възпитаниците й печелят множество престижни награди в различни конкурси изпълнители на популярна песен. Подготвяните от нея деца се отличават с артистизъм, добра вокална подготовка и атрактивно сценично поведение и заслужено печелят призови места” – се казва в докладната записка.”

Според Правилника за символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на община Разград и двете награди се връчват само на 24 май, затова в понеделник номинациите ще се обсъдят на заседание на комисиите по култура и образование, а във вторник ще се гласуват на сесия, но реално ще бъдат връчени в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.