Проф. Николай Габровски: Доверието между лекар и пациент е основата, на която трябва да се стъпи
Проф. Николай Габровски: Доверието между лекар и пациент е основата, на която трябва да се стъпи / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Проф. Николай Габровски
76490
Проф. Николай Габровски
  • Проф. Николай Габровски

„Избягвам да поемам отговорност за лечението на хора, в които не виждам доверие.”

„6% от българите имат разширения на мозъчните съдове, наречени мозъчни аневризми, и проблемите на тези хора са изключително сериозни.”

Българският пациент трябва задължително да бъде убеден, че човекът, на когото се е доверил, ще положи максимални усилия да се погрижи за неговото лечение. Доверието между лекар и пациент е винаги основата, на която трябва да се стъпи. Това смята един от най-добрите неврохирурзи в България проф. Николай Габровски. В интервю за „Най-добрите лекари” специалистът, който ръководи Клиниката по неврохирургия в „Пирогов,” подчерта, че избягва да поема отговорност за лечението на хора, в които не вижда доверие.

"Неврохирургията като цяло е една изключително интересна специалност, свързана с лечението по хирургичен път на заболяванията на нервната система, което означава както централната, тоест нашият мозък, така и периферната нервна система, тоест, нервите, които се намират навсякъде в тялото. В този смисъл това е изключително обширна и сложна специалност. Разбира се, в последните години има значителни промени в резултат както на технологичните нововъведения, така и на развитието на други специалности, поради което всъщност се получава едно припокриване и един и същи вид лечение, патология се лекува от различни специалисти. Ще дам пример с нервите на ръката, които по-рано се лекуваха изцяло от неврохирурзи, когато трябва да се извършат оперативни интервенции, докато в момента част от тази патология се лекува от ортопеди, специализирани в т.нар. хирургия на ръка", посочва медикът.

Той уточнява, че заболяванията и състоянията, които са свързани с мозъка, са в много широк спектър.

„Започват с хронично безсъние, депресивност, тревожност и стигат до невроонкологичните заболявания, мозъчни тумори, съдови заболявания на мозъка. В цялата тази палитра това, което може да се каже със сигурност, е, че в този широк спектър заболяванията представляват едно предизвикателство цялостно към системата на здравеопазването. На всеки един от етапите на здравно обслужване на пациентите могат да се търсят подобрения, които съответно да имат като резултат по-доброто лечение на тези заболявания. Имам предвид както по отношение на ранната диагностика и профилактиката, така и по отношение на грижата на тези пациенти след интервенция за тяхното възстановяване, долекуване. Има възможности както за подобряване на профилактиката и ранната диагностика, така и за подобряване на самата терапия по хирургичен път с по-нови и по-съвременни методи,” добавя Габровски.

Можем ли да изучим изцяло човешкия мозък?

„За мен по-интересното е, че предизвикателството съществува и, че има хора, които постоянно да вървят по този път и да разкриват тайните на мозъка. Докъде ще стигнем, разбира се, никой не знае. Факт е, че огромни стъпки се извършват в тази посока, изключително много се работи и се върви напред. Това за мен е важно, а дали в края на този път ще кажем – „знаем всичко за мозъка”, това, разбира се, е въпрос на много далечното бъдеще,” казва лекарят.

Според проф. Николай Габровски проблемите на болните с мозъчни аневризми са изключително сериозни.

„Само ще спомена, че това са едни торбовидни разширения на съдовете на мозъка, които водят до изтъняване на стената и съответно до риск от кръвоизлив, който може да бъде потенциално с фатален край. За значимостта на проблема говори фактът, че около 6% от хората имат такива аневризми. Разбира се, за щастие при огромна част от тези хора аневризмите никога не намират клинична изява, но все пак 6% от населението е достатъчно предизвикателно като знак, че трябва да се обърне внимание на тези заболявания. Вторият проблем, свързан с мозъчните аневризми, е, че те имат една много трудна за диагностициране клиника в началните си и по-леки случаи. Имам предвид, че  най-честата изява е с главоболие, което обикновено е по-силно от обичайното, но така или иначе може да бъде сбъркано с настинка или с мигрена, което е много подвеждащо. Именно тук бих подчертал ролята на медиите и това да се говори за този проблем, защото когато говорим, ние насочваме вниманието на хората, и фактически мислейки за тази потенциална диагноза, пациентите са по-склонни да търсят лекарска помощ, а лекарите са по-склонни да мислят за тази диагноза. Разбира се и в тази област има предизвикателства, свързани преди всичко със скъпите консумативи и с това, че те само частично се реимбурсират от Здравната каса, което надявам се да се променя все повече и повече в интерес на пациентите,“ изрази надежда един от най-добрите неврохирурзи.

Доверието между лекар и пациент е фундамент, смята още проф. Габровски.

„Аз съм убеден, че доверието винаги е основата, на която трябва да се стъпи, особено в тежки, предизвикателни и рискови специалности, каквато е нашата. Според мен пациентът трябва задължително да бъде убеден, че човекът, на когото се е доверил, ще положи максимални усилия да се погрижи за неговото лечение. Причина за това е, че понякога, въпреки желанието, много добър резултат не можем да имаме и същественото е пациентът да съзнава, че за него е направено максималното възможно. Така че, за мен доверието е в основата на едни взаимоотношения. Самият аз избягвам да поемам отговорност за лечението на хора, в които не виждам доверие към това, което се предлага като възможност за лечение. Въпреки всичко все още сме далеч от това да можем да гарантираме. Не можем да правим това. Можем само да се надяваме и да полагаме усилия. Така че, в основата остава доверието, че сме направили най-доброто за тази ситуация и за конкретния пациент,“ посочи специалистът.

Проф. Габровски подчертава, че българската неврохирургия е на едно много високо ниво.

„Принципно изразът „уникална операция” доби голяма популярност, аз лично не го харесвам, защото не мисля, че той представя истинската сложност на нещата, истинската същност. Но при т.нар „нови операции” аз смятам, че има огромни усилия, които се полагат от много колеги на различни нива и всъщност това е пътят медицината да се движи напред – едни успешни практики, едни вече въведени успешни методи да бъдат усвоявани и да бъдат прилагани и в нашата страна. На базата на опита, който имам конкретно  в неврохирургията, категорично мога да кажа, че има звена в страната, които работят на изключително европейско, дори световно ниво. Оборудването на някои места също е на много добро ниво, така че като цяло в повечето случаи, когато сме на международни форуми и представяме нашите резултати, всъщност, сравнявайки ги с другите, виждаме, че не само няма от какво да се срамуваме, а дори и резултатите и успехите ни са сравними и по-добри от тези на колегите в другите страни,“ информира неврохирургът.

Проф. Габровски подчертава, че е категоричен оптимист за българското здравеопазване.

„Според мен човек ако не е оптимист не би могъл нито да се движи напред, нито да гледа към бъдещето, така че отговорът ми е категорично да, въпреки трудностите, въпреки предизвикателствата, но в края на краищата никой не е казал, че ще бъде лесно,” завършва неврохирургът.

Цялото интервю с проф. Николай Габровски можете да чуете в звуковия файл.