Земетресение във Вранча бе усетено на много места в България
Земетресение във Вранча бе усетено на много места в България / снимка: Европейския сеизмологичен институт, emsc-csem.org
Земетресение в Румъния бе усетено на много места в България
76493
Земетресение в Румъния бе усетено на много места в България
  • Земетресение в Румъния бе усетено на много места в България

Земетресение разлюля тази вечер около 21:15 ч. Румъния и беше усетено в различни части на България, като най-силно в северната област на страната.

Според Европейския сеизмологичен център трусът е регистриран в Румъния със сила 5,5 по Рихтер на дълбочина 40 км, а епицентърът му е на 19 км северно от град Фокшан, окръг Вранча. Градът се намира в Югоизточна Румъния, близо до южната граница на Молдова.

Валентина Протопопова, дежурен сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, заяви за Дарик, че земетресението е било с магнитуд 5,4 по Рихтер и е регистрирано на територията на Румъния, на около 400 км североизточно от София и на около 180 км от границите на България. Усетено е в почти цяла Северна България и в части от Южна България, предимно по високите етажи.

Няма пострадали, няма и данни за нанесени материални щети.

Последвали са няколко по-слаби вторични трусове с магнитуд между 2 и 2,8 по Рихтер.

На въпрос дали има опасност от вторични трусове със същата сила, Протопопова заяви, че по принцип винаги има опасност: „Винаги очакваме да има вторични трусове. Особено при трус с такъв магнитуд обикновено има вторични трусове, но очакванията са да са по-слаби. За момента има регистриран един по-слаб с магнитуд малко над 2 по Рихтер", допълни тя. Малко по-късно стана ясно и за още слаби вторични трусове.

Последното по-силно земетресение във Вранча, което е било със сериозни поражения на територията на България, е от 70-те години. Дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН обаче успокои, че няма повод за притеснение.

Хората са усетили разлюляване във Варна, Русе, Плевен, Шумен, Силистра, Севлиево, Несебър, Бургас, Ловеч, Тутракан, Велико Търново, Горна Оряховица.

Земетресението е било усетено и в Добрич, особено силно по високите етажи на жилищните блокове, при това трусът е бил доста продължителен. В Добрич и региона няма разрушения и материални щети. В Областния съвет за сигурност е постъпил само един сигнал от Гражданска защита за счупени стъкла в частен дом в добричкото село Драганово. Заради страх от вторични трусове някои от живеещите по високите етажи на жилищните блокове в Добрич са напуснали апартаментите си, за да прекарат нощта на по-сигурни места, разказаха очевидци пред Дарик.

Земетресението е било силно усетено и в Търговище. Много от живеещите по високите етажи на жилищни блокове са излезли притеснени пред входовете и по улиците на града. Хората се страхуват от вторичен трус и въпреки студеното време не се прибират по домовете си. Според очевидци трусът е продължил около 20 секунди.

Читатели на DarikNews.bg посочиха, че земетресението се е усетило и в София, особено на високите етажи, както и в Пловдив, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Разград и други места в страната.