Кънев: Има лека вълна на оптимизъм в хората, че хаосът свършва
Кънев: Има лека вълна на оптимизъм в хората, че хаосът свършва / снимка: БГНЕС, архив

Само две седмици след избора на правителство в страната вече се усеща наличието му. България излиза от период на двегодишен политически хаос - нещо, което възпираше инициативата на хората. Това каза пред БНТ председателят на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.

"Сега в икономическите статистики се отбелязва известно оживление, което не се дължи на добри мерки на кабинета, но е резултат от една лека вълна на оптимизъм в хората и особено в малкия бизнес, че този хаос най-сетне свършва", каза още Кънев.

"В четирипартийното парламентарно мнозинство е много трудно и тепърва ще трябва да се учим на такт, на преговори, психология, защото степента на неразбиране между партньорите, на непознаване, на чисто психологически несъответствия в характерите е значителна и много работа ще трябва да се свърши", призна той в коментара си за ултиматума на Патриотичния фронт, че ще оттегли подкрепата си, ако Орхан Исмаилов бъде назначен за заместник-министър на отбраната.

Кънев обясни, че това е кандидатура на военния министър Николай Ненчев, а не на Реформаторите или на партията на Корман Исмаилов - "Свобода и достойнство". Според него развръзката в тази ситуация ще е положителна.

„Орхан Исмаилов е кандидатура на министър Николай Ненчев. Трябва да уважаваме избора му. При нас, в Реформаторския блок, турски или етнически партии няма. Предстои сериозен диалог, но не виждаме защо да жертваме един човек заради неоснователни съмнения", каза Кънев.

Едно от най-важните неща, които трябва да научим в тази сложна коалиция, е да не приемаме хипотетично, че нещата няма да станат, а да вярваме, че могат да станат, каза още той.

Все още няма дата за конгрес на формацията, допълни Радан Кънев.

По повод 10-процентовия данък върху лихвите от депозити, Кънев коментира, че предстоят разговори с ГЕРБ, но е добре да няма нови по-високи данъци.