Лиляна Павлова направи внезапна проверка на магистрала „Струма
Лиляна Павлова направи внезапна проверка на магистрала „Струма / снимка: БГНЕС, архив

Регионалният министър Лиляна Палова инспектира цялото трасе на лот 2 на
автомагистрала "Струма" и се информира от работещите на обекта за ситуацията при изграждането на участъка от магистралата, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Павлова е направила неочаквана инспекция на пътя от Гоце Делчев, където е участвала в заседание на УС на Националното сдружение на общините в България.

Лот "2" е участъкът от Дупница до Благоевград, който е с дължина около 38 км. Той се изгражда на етап "инженеринг - проектиране и строителство". Павлова се е срещнала и разговаряла с ръководителите на археологическите обекти, които са по протежението на пътната отсечка и е получила уверение от тях, че до 30 юни ще приключат с проучвателните дейности. В момента на участъците от магистралата, където има следи от неолитни жилища, строителството е спряно напълно до средата на лятото.

Министър Павлова и председателят на УС на агенцията "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров са огледали всички съоръжения - мостове, подлези, надлези, виадукти, които се изграждат приоритетно в момента. По трасето на автомагистралата има и два тунела, които са в процес на прокопаване и строителство.

От разговора с ръководителите на строителния обект е станало ясно, че срокът за завършване на строителните работи на целия участък е до края на октомври 2015 година.

Лот "2" от АМ "Струма" е от км "322" до км "359". Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез оперативната програма "Транспорт" 2007-2013 г. и националния бюджет.